lördag 19 april 2014

Kryddspaning: RAMSLÖK




 Bildtexter: Först några stånd av ramslök - även kallad skogsvitlök - som är en kryddig lökväxt mums till olika kött- och pastarätter som tex pesto. Det sägs att ramslöken kom till skärgården år 1719 med hjälp av ryssarna som då härjade i fem veckor efter kusten i sina galärer (bilden) och behövde mat till soldaterna. Sant eller ej? Att ryssen var här är väl belagt i historiska lämningar och den sällsynta ramslöken skulle vara en av dem. Vem vet? God är den.
__________________________________________
 Denna första riktiga soldag på länge spanade vi efter ramslök ((allium ursinum) Det är en lökväxt som dyker upp så här år och är så pass sällsynt att våra plockställen i skogen kring Nynäshamn är hemliga.
  Traditionen berättar att ramslök kom  till skärgården när ryssarna härjade här i fem veckor år 1719 under Tsar Peters straffexpedition. Ryssarna rodde och seglade i sina galärer och plundrade skärgårdsbönderna och var som mest ca 10 000 man. De skulle äta varje dag och ramslöken blev en krydda till alla de slaktdjur som de stal från bönderna.
  De fick härja i fred för det svenska kustförsvaret var i stort sett nedlagt.
  Idag traskade vi på en lerig stig i hälarna på Frasse en tolvårig blandras hanne och efter en stund hittade vi det första beståndet av ramslök som med sina gröna avlånga blad påminner lite om liljekonvaljer Vi smakade försiktigt på ett blad som smakade ganska stark lök och det gick inte att ta miste på. Det var ramslök eller "skogsvitlök" som den också kallas.
  Väl hemmavid kollade vi upp ett recept på pesto som ser ut så här:

  • 100 g ramslök ca 20 blad.
  • 25 g pinjenötter
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 50 g grovriven ost typ parmesan
  • lite kokande vatten
  • allt körs i en matberedare tills blandningen blir slät med hjälp av lite kokande vatten.
  • Peston kan förvaras en vecka i kylskåp
   Godis till en pastarätt. Vi ska tänka på ryssen som inte hade ett jota med Putin att göra. 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar