onsdag 2 april 2014

Fredsspaning:ÖB PEKAR PÅ RYSSLAND OCH NATO!



     ÖB Sverker Göranson (bilden ) pekar på betydelsen av svensk handlingsfrihet och nämner de senaste storövningarna ryska Zapad ,  NATO-övningen Stedfast Jazz och den svenska övningen Northern Coast som exempel på en ökat militär aktivitet i närområdet som styr svenskt försvar för närmaste framtiden.
  "Utifrån den utveckling som pågår i närområdet kan jag som ÖB inte rekommendera en mindre förbandsvolym", skriver ÖB i senaste numret av tidskriften Vårt Försvar som har ett temanummer om det framtida kriget.
  Krig är en realitet, slås fast i tidskriftens inledning och budskapet i nuvarande läge är att kvalitet hos stridskrafterna skall att gå före kvantitet.  
   Vi tänker osökt på forntidens cykelskyttekompanierna som många i min årsklass upplevt under sin värnplikt har gått in i krigshistorien tillsammans med det beridna kavalleriet som dock är snyggare att titta på.
  I vår drönarvärld där förarlösa flygplan söker upp och oskadliggör fienden så ifrågasätts till och med stridsvagnen som ett vapen som kanske är på väg in i krigshistorien,.
  Inför det kommande inriktningsbeslutet för försvaret så bedömer enligt ÖB försvarsmakten "långsiktigt osäker" med hänvisning till att Ryssland genomför en militär upprustning och en modernisering inom de flesta områden.  Något direkt militärt hot mot Sverige kan inte skönjas i dagsläget och en fördjupning av dessa resonemang finns med i Per P perspektivstudie som försvarsmakten på regeringens uppdrag lämnade in under hösten.
  Inom 40 år kommer det finnas tekniska förutsättningar för att utkämpa krig med intelligenta robotar.
  Kommer Sverige inom ramen för fortsatta neutralitet och så kallad "alliansfrihet" att kunna hänga med i denna hightech-utveckling?
  Den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar