torsdag 4 september 2014

Båtkryss 3: RUM TILL SJÖSS




Bildtext: Segling i rum sjö med en klassisk IF-båt. Kallas också slör då vinden blåser in akter om tvärs om styrbord i detta fall. Nedre bilden visar engelska flottan när det begav sin. Ombord i dessa stolta fartyg fann många rum det vill säga kajutor där fartygschefen bodde och hade samråd med befälet. 
____________________________________
Rum till sjöss kan betyda lite av varje. Ombord i en båt - alla fartyg är båtar enligt tradition - kan rum vara en hytt att bo i . Sedan är rummen ombord uppdelade i kajuta (skepparen hytt) mäss (rum där befälet äter) eller skans (där manskapet äter och ibland sover)
  Sjöordet kajutan avsåg enligt traditionen det finaste rummet ombord det vill säga kaptens hytt. Det var på den tiden när havet fylldes av vita segel inte minst av de örlogsflottor som behärskade havet.
  Rum är också ett sjöord utanför båtens något instängda värld. Rum vind (eng. large wind) medger segling på viss kurs utan att skoten till seglen är spända hårt. En sådan vind kan blåsa in akter om tvärs som enligt traditionen definierades så här "vind som blåser in sex streck akterligare än den kurs man vill styra" Att segla rumskots (eng. sail large) är detsamma som att segla med rum vind.
  Ganska vanligt i korsord är rum sjö (sea room) som betyder öppna sjön det vill säga där det är gott om plats att segla utan att behöva tänka på grund eller land. 
  Segling på det fria havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar