fredag 19 september 2014

Spaning: MÖJLIG RYSK KOLL PÅ GASLEDNING?



  
Bildtext: Mellanbilden visar karta södra Östersjön och den ryska gasledningens sträckning från Finska viken förbi Gotland och Öland delvis i den svenska ekonomiska zonen.  Övre och nedre bilden visar det ryska attack- och bombplanet Su 24 som observerades i områden innanför den svenska territorialgränsen.
___________________

Var det en koll på gasledningen Nordstream som fick två ryska stridsflygplan av typ Su-24 att korsa den svenska territorialgränsen nyligen? Den påstådda kränkningen skulle ha skett söder om Öland enligt tidningen Expressen. Ett svenskt Jas-Gripenplan markerade närvaro och de ryska flygplanen försvann österut.
  Farvattnet i området är intressant för Ryssland då naturgasledningen Nord Stream passerar på botten i området delvis genom den svenska ekonomiska zonen. Bygget av  gasledningen vållade en debatt när det begav sig - mest handlade det om konsekvenser för miljön. Gasledningen invigdes år 2010
  Nordstram är ett konsortium som ägs av ryska Gazprom (51 %) och kan leverera 27,5 miljarder kubikmeter gas från de ryska Jamaifältens stora fyndighet av naturgas. Gasen går bland annat till Tyskland.
   Den fortsatta svenska utredningen hos UD och försvarsmakten kanske kan ge svar på frågan? 
    Den pågående krisen i Ukraina kan möjligen ha ökat det militära trycket i Östersjön. I så fall inte första gången. Innan gasledningen las ut så varnade flera experter för att den riskerade öka den militära friktionen med Ryssland. Gasledningen skulle via teknisk utrustning kunna registrera alla fartygsrörelser i området vilken kan vara till nytta för underrättelsetjänsten. Putin har också markerat att den ryska Östersjömarinen skall övervaka  gasledningen
  Under fredagen den 19 december kallade utrikesminister Carl Bildt upp den ryske ambassadören och överlämnade en protest mot kränkningen som bedömdes som "allvarlig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar