tisdag 9 september 2014

NYNÄS-HAVERI VID PÅSKÖN









Bildtexter: Segelbåten S/Y Frivarv startade i Nynäshamn 2013 för att segla jorden runt. Mellanbilderna visar hur båten ser ut nu efter att ha strandat vid Påskön i Stilla Havet och plundrats på värdefull utrustning. Besättningen skall nu försöka jobba ihop och samla in pengar för att kunna fortsätta


---------------------------------
   Hur skall det gå för besättningen ombord i nynäsbåten S/Y Frivarv som uppges ha förlist vid Påskön i Stilla havet?
   Båten som låg uppankrad vid ön slet sig i hårt väder då bojkättingarna small av. Redlöst drivande i den hårda vinden strandade båten och "totalkvaddades" enligt besättningen som rapporterat knapphändigt på sin webbsajt www.frivarv.com. Till råga på eländet så plundrades vraket på värdefull utrustning.. 
    Båten låg på svaj på dubbla ankare med ankarkättingarna brast tydligen och båten rev iland och slog upp ett stort hål i skrovet. Tjuvar plundrade sedan vraket på radar, vhf-radio, mobiltelefoner med mera. Besättningen som inte var ombord vid haveriet klarade sig och skall nu försöka arbeta på ön för att få pengar att fortsätta sin segling som var planerad jorden runt. De har också startat en insamling.
  Det framgår ej av de knapphändiga uppgifterna på webben om båten går att laga eller ej. SY Frivarv startade i Nynäshamn för ett drygt år sedan och har tagit sig över Atlanten till Västindien och vidare genom Panamakanalen till Stilla havet och vidare.
  Den havererade segelbåten är en 33-fots Carter Concubine byggd i England.
  Påskön - platsen för haveriet  är en enslig vulkanö i Stilla Havet ungefär lika stor som Fårö norr om Gotland och ligger ca 3700 km från Sydamerikas kust. Mest känd är ön för sina bildstoder. Den norske upptäcksresande Thor Heyerdahl utforskade ön år 1955. Påskön tillhör numera Chile och har ca 2 000 invånare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar