torsdag 30 juli 2009

Sjövet: "Dreja bi"

Långseglaren Milo Dahlmann använde uttrycket "dreja bi" i sin rapport från seglingen över Nordsjön till Dover då "Artemisia II" tvingades dreja bi för att kunna ta det lite lugnt i den grova havssjön.

Dreja bi (eng. heave to, bring to)(ty Beidrehen, bei legen) är en ett gammalt uttryck för att lova upp med en segelbåt så nära vindögat som möjligt. Segelbåten skall då möta sjön i långsam fart. En sätt är att skota förseglet (focken) i lovart och surra rodret i lä. Då strävar hela tiden båten att gå upp i vind men pressas tillbaka av den lovartskotade focken.

Det händer också att en segelbåt drejar bi av sig själv genom att rusa upp i vindögat så det slår back i focken. Manövern kallas på sjöspråk för "att fånga uggla".

I början av 1960-talet under Kuba-krisen var jag styrman på Rexaren "Segerö". Lastad med bilar hamnade vi en orkan på Nordatlanten med vågor upp till 45 fot. Vi stävade sjön under ett par dygn det vills äga gick med reducerad maskinkraft rakt mot de brytande vågbergen. Vid kontroll av besticket senare visade det sig att vi gått med 3 knop BACK det vill säga fart över grund. Det var också ett sätt att "dreja bi".

1 kommentar:

  1. dreja bi med världens största vikingaskepp skidbladner (som jag riggat och förstärkt för seglats till vinland 2000) lärde jag mig av jon liljefors på karlskrona västerfjärd. På kryssen stångar skeppet sig sakta upp mot vinden, kränger och sjön stänker, förliket måste hela tiden passas så det inte slår back, det var 123 m2 duradon,...men så styr man upp så vinden slår back i seglet och farten avtar, styråran läggs så man backar ner och ....det är svårt att beskriva vad som sker men skeppet lugnar ner sig och ligger och seglar fram och tillbaka,allt blir lugnt och stilla, mat och förfriskningar kommer fram, ...

    SvaraRadera