lördag 1 augusti 2009

Sjövet; Angöra, Anlöpa

Sjöordet "angöra" blev känt för svenska folket år 1965 i filmen "Att angöra en brygga". Tage Danielsson och Hasse Alfredson hade gjort denna film som på ett roligt och lite mörkt sätt speglar det svenska sommarkynnet i skärgården med båtar och kräftkalas.

För oss traditionella sjövetare var ordet i filmens titel "angöra" inte ett ord som passar in vi ankomst till en brygga. "Anlöpa" hade varit mer korrekt.


En båt "angör" en kust och "anlöper" en brygga. Att angöra en hamn innebär heller inte att båtfararen nödvändigtvis måste stanna i den hamnen.


För några år sedan påpekade Hasse Alfredson i en TV-intervju att ordet "angöra" kunde betraktas som felaktigt av en marin kulturbärare. I dagens moderna kommunikationvärld kan dock ordet godkännas eftersom de flesta förstår vad det handlar om. Budskapet har gått fram.


Så kan vi lyssna till sångerskan och en av filmens skådespelare Monica Zetterlunds vackra röst i ledmotivet om dessa fantastiska män som vet hur man angör en brygga.

4 kommentarer:

  1. Fast så kan man väl inte resonera?! Bara för att den stora massan använder ett ord felaktigt så kan det väl inte "godkännas" som acceptabelt att använda?! Om det nu heter anlöpa en hamn/brygga/stad och angöra en kust så heter det så och inget annat. Varför kan inte saker och ting få vara som de ska vara? Varför ska sjötermer och sjömän och flottan alltid få stryka på foten bara för att kreti och pleti lägger sig och inte har vett och ork att ta till sig fakta?!

    Att angöra betyder ju just att närma sig/sätta kurs på medan anlöpa innebär att gå på kurs mot en hamn i syfte att lägga till. Vad är problemet?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/12/251.html

      Radera
  2. Själv gillar jag vad Bengt O. Hult skriver om saken i

    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9189564642

    SvaraRadera
  3. Det roliga är dock att det visade sig efter filmens premiär att de inte kom fram till bryggan. Med båten liggande en bit utanför är således ”anlöpa” inte så dumt. 1-0 till Alfredson & Svenska Ord.

    SvaraRadera