söndag 30 augusti 2009

Milos peke?





(Bilder: 1) Milo har frivakt i förpulpeten Artemisia II. 2) I svag vind på Mysingen (Foto: Lars Gyllner)3) Interiör av inredningen av körsbärsträ.)

Vad hände med långseglare Milo Dahlmanns peke? undrar en nyfiken bloggläsare som saknade en dylik på bilden av Milo stående på fördäck i Nynäshamn strax efter midsommar. Hennes nya båt Artemisia II har en förpulpet som sträcker sig en bit framför stäven. Den hade skruvats loss för transport till Micke som svetsade på en rulle för stävankaret (Bruce). Kättingen skall löpa genom denna rulle och ligga på plats när båten ligger på svaj, till exempel under vistelsen på ön Porto Santo nära Madeira där Milo skall ligga till slutet av oktober.

Svajliggning på redden är vanligt för långsseglare inte minst för att slippa betala dyra hamnavgifter. Kommunikationen med land sker med en gummijolle som finns ombord på Artemisia II.

Peke eller bogspröt är en spira på en segelbåt som sticker ut från stäven och som är fästpunkt för olika stag oftast till försegel. Peket skall ge segelbåten bättre kryssegenskaper och balans. Artemisia II har två förstag med rullfockar och båda sitter fast i fördäcket. Det höjer säkerheten för riggen och ökar möjligheten att segla väl beroende på sjö och vind.
Vi som följde Milo under hennes förra segling för tio år sedan minns hur hon var nära att masta av utanför Kuba efter att förstaget sannolikt nötts av. Hon räddade masten i sista ögonblicket med att schackla fast ett fall.

Under provseglingar med nya båten Artemisia II var båten något lovgirig och bromsade med rodret och efter vissa justeringar av rodret och placering av barlast så balanserade båten betydligt bättre. Långa bogar på hundratals sjömil över havet kräver en bra balanserad båt för att nå bästa möjliga vinst i utseglad distans.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar