onsdag 12 augusti 2009

Sjöord: "Slack i bardunen!"


Senaste nytt på sjöordsfronten är orden i uttrycket "slack i bardunen" som en seglare lär ha skyllt på när han hamnade i bryderi med sin båt. Bardun (eng. backstay) är ett annat ord för backstag som är fäst på masten strax ovanför spridarna. Backstagets uppift är att stötta den övre delen av masten på till exempel hårda bidevindsbogar. På äldre segelbåtar spändes lovarts backstaget med en spännare som fälldes ner i däcket som en strömbrytare. Vid vändning genom vinden lossades lovarts backstag för att spännas på den nya lovartssidan. Då hängde läsidans backstag löst. Om besättningen glömde eller inte hann med att skifta backstaget kunde det uppstå problem i värsta fall masthaveri.

Slacka innebär tills sjöss att släppa efter på en lina (eng. slack off). En order ombord kan lyda slack up eller mera precist till exempel "slack upp på förändan".

Att ta hem på slacken innebär att ta hem den lösa delen av en lina.

En engelsk sjöterm the wind is slackening betyder att vinden mojnar. Slack water betyder vatten som står stilla. Slack i tanken betyder att båtens bränsle- eller färskvatten inte är helt fylld.

1 kommentar:

  1. På en råseglare kan rackens ( anordning som håller rån mot masten) nedhal fungera som backstag.Särskilt när rån är halvvägs nere och masten utsätts för stora sidokrafter.

    SvaraRadera