onsdag 18 augusti 2010

Flottans äldsta fartyg MUL i Nynäshamn

Ett av flottans sjögående fartyg har i dagarna besökt Nynäshamn och legat förtöjd vid fiskepiren. De svenska minutläggarna (vardagligt kallad mula) var avsedda att lägga ut och underhålla kontrollerbara sjömineringar. Fartygen var försedda med räls och med kranar för minfällning, hade en längd på cirka 30 meter, en fart på drygt 10 knop och var försedda med en luftvärnskanon för självförsvar. Flera olika klasser var i bruk samtidigt. På senare år har några av fartygen haft andra arbetsuppgifter. Från början hade fartygen inga namn utan beteckning MUL och ett fartygsnummer. "Furusund" och "Fårösund" är exempel på MUL-namn.
MULAN är här för att sjömäta i farvattnen kring Nynäshamn och har inga vapen ombord. Vakten vid fallrepet VPL Joacim från Göteborg hade endast en fredlig batong i bältet och svarade vänligt på våra frågor. Han berättade att båten inte längre har någon kanon ombord och lavetteringen är numera kopplat till båtens kylutrymme.
Samtidigt small det över Bedarö och vi undrade om det var ryssen som var på gång. Det kalla kriget är slut med en lågkonflikt är Östersjön i ett skarpare läge är inte omöjligt.
"Det är ryssen som gäller fortfarande", sade en kustjägare häromdagen och vi som lever i det civila mörkret undrar om vårt nedbantade försvar klarar detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar