söndag 20 februari 2011

Oljeutsläpp i farled i väst

"Bärgningen av Godafoss kommer att ta tid är det senaste. Vi kan fundera på om det är lämpligt att köra stora fartyg i farleder med grund om det finns ett grundfritt alternativ."






Olja har nått land i Norge. Men svenska kusten är ännu inte hotad av utsläppet från det grundstötta containerfartyget Godafoss (Bild ovan KUSTBEVAKNINGEN) Fartyget gick på grund vid 20-tiden på torsdagskvällen vid Hvaler-öarna, nära Kosterhavets nationalpark. Det skedde närmare bestämt på Kvernskär mellan Asmalön och Kirkö utanför ögruppen Hvaler.
Platsen ligger cirka fem nautiska mil från den svenska gränsen och den känsliga Kosterhavets Nationalpark. I närheten ligger också en norsk marin nationalpark.
Vakthavande befäl vid Kustbevakningen Ragnhild Bussqvist säger:
- Det finns flera oljefläckar. En är 4,3 kilometer lång, en annan 2,5 kilometer lång, så det är inga små utsläpp. Men just nu är det ingen fara för Sverige.
Kustbevakningen har fått en prognos från SMHI som visar att oljan inte närmar sig svenska kusten det närmaste dygnet.
Norska Kystverket uppger att olja har nått land på Akeröya i Hvaler.
Enligt Kystverket, som leder saneringsarbetet, står haveristen stabilt på grund, med en slagsida på cirka sju grader. Det är lite sjögång i området, och vädret fint. Vindriktningen är ost/sydost med svag bris.
I fartygets läckande tankar finns totalt 500 kubikmeter tung brännolja.
Kaptenen på grundstötta fartyget Godafoss har i förhör med polisen i Fredrikstad erkänt att han navigerade fel när fartyget gick på grund på norskt vatten i nationalparken Ytre Hvaler i höjd med Strömstad på torsdagskvällen. Enligt polisen var befälhavaren ombord inte påverkad av alkohol. Det finns heller ingen misstanke om att han skulle ha somnat.
Kaptenen har också sagt att han var ensam på fartygsbryggan när han kom ur kurs och gick på grund.
Polisen säger sig ha en ganska god bild kring vad som har skett när fartyget gick på grund. Man har inte tagit ställning till om grundstötningen kan få några straffrättsliga konsekvenser för befälhavaren, uppger NTB.
Fartyget hade 14 personer ombord vid grundstötningen på torsdagskvällen. Det var dock ingen fara för någons liv.
Godafoss är ett 165 meter långt isländskt containerfartyg och är på 17 000 . Det är registrerat i Antigua och Barbuda och var på väg från Fredrikstad till Helsingborg när det gick på grund.
(Källa Göteborgs Posten GP)
Kommentar: Även containerfartyg kan gå på grund i farleder och ställa till med oljeutsläpp. Det senaste grundstötningen i talar för att vi måste försöka få bort större fartyg från trånga grundfyllda inomskärsleder om det går. Därför är den planerade djuphamnen Norvik/Nynäshamn bra eftersom inseglingen 16 sjömil från havet är kort och djup.

1 kommentar:

  1. Hej Anders! Som redaktör för Shamrock-Nytt håller jag nu på att redigera årets utgåva. Har då hittat en mycket trevlig text av dig, Anders, med rubriken Under segel med Shamrock, som jag gärna skulle vilja ha med och frågar dig därför om ditt tillstånd till detta.
    min adress: fredrikssonhasse@gmail.com

    SvaraRadera