lördag 26 februari 2011

Vintermata änderna med spannmål

"Den lilla anden till himlen for."
Matning av änder i fiskehamnen Nynäshamn med bröd har orsakat en livlig lokal debatt och resulterat i matningsförbud av sanitära skäl. Här kommer ett inlägg från en fågelvän som har en annan lösning på matning av vinterfåglar:
"Låt fågelvännerna fortsätta mata änderna i fiskehamnen med upplys dem att vitt bröd är dålig fågelmat. Ersätt brödet med till exempel havrekross, havregryn, hö och en och annan ostbit det vill säga fågelmat som innehåller mer nyttigheter. Vitt bröd gör änderna slöa och lätta byten för havsörnar som tar för sig av de brödstinna änderna.
Havsörnarna gör rätt som ser en brödstinn and som ett bytesdjur - men det känns fel att vi människor som matar änderna med bröd bidrar till en plågsammare död för denna sjöfågel.
En fågelkännare på plats menade att brödutfordring av änder är rena djurplågeriet då fåglarna blir utan de viktiga näringsämnen de normalt äter.
Kommunens matningsförbud på kajplanen vid rökeriet och vid förtöjningsplatsen för skärgårdstrafiken är nödvändigt av sanitära skäl. Inrätta i stället ett ställe för fågelmatning längre ut vid Frejas park och stenarna strax ute i vattnet och upplys oss fågelvänner om att mata rätt.
Då blir alla parter i fågelmatningsdebatten nöjda och glada - inte minst fåglarna
!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar