tisdag 8 februari 2011

Välbesökt Norvik- möte i väntan på regeringen!

Ett 90-tal företagare och intresserade nynäsbor kom till Företagarnas hamnmöte i Gotlandsterminalen på tisdagens morgon. I väntan på att regeringen snart skall säga sitt om hamnen i Norvik så går det att skönja en planering om alla bitar kommer på plats.
Byggstart är möjlig första kvartalet 2012 och 350 arbetare kommer att bygga hamnen till att börja med. En av de stora aktörerna NCC har redan förhandlat om projektet. Första båten anlöper i så fall år 2015.
Vad gäller de markägare som överklagat miljööverdomstolens till HD Högsta Domstolen så gäller detta inte alla som tidigare klagat. Kammarkollegiet som varit mest kritisk har avstått från överklagan liksom en av de största markägarna Vidbynäs.
Utöver de juridiska turerna kring Norviks hamn så redovisade Stockholms hamn siffror om den ökande handeln och sjötrafiken i Östersjön som ger underlag för att bygga Norvik i en region med stadigt växande befolkning.
Vid Gotlandskajen bygger nu hamnen en terminal för bagagehantering av det stora antalet passagerare från Gotland. 1.6 miljoner resande passerade Nynäshamn förra året. En ny infart till hamnen planeras i samarbete med kommunen.
Båttrafiken på Lettland har ökat mest med 30 procent förra året och ytterligare 20 procent innevarande år. Polen-trafiken har fördubblats på tio år. Stockholms hamn öppnar också en ni färjelinje till St Petersburg, Ryssland med Vikinglinjens tidigare färja "Olympia".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar