lördag 10 september 2011

Klimatvård hjälper!



Klimatvård utomlands
hjälper reumatiker

Klimatvård i varma länder utomlands till exempel vid Medelhavet kan hjälpa och lindra vissa typer av reumatiska sjukdomar. Men bra vård hemma i Sverige kan också ge samma positiva effekt. Det sade professor Ingiäld Hafström, ordförande i Reumatikerförbundets vetenskapliga råd. Hon föreläste under förbundets årsstämma som under helgen hölls på Utsikten Meetings i Nynäshamn. 87 ombud från hela landet deltog i förhandlingarna.
I den forskning om klimatvård som professor Hafström gjort med kollegor har behandling i Norge varit med i jämförande studier. Ett problem har varit att de som kommer hem från en klimatvårdsresa inte alltid fortsätter sin behandling hemma.
Att varmbad i bassäng betyder mycket för reumatiker visar också de studier kring den nya värdegrund som förbundet jobbar med. Det var en bekräftelse för Nynäshamns reumatiker som fråntogs varmbadet i sjukhuset för några år sedan utan att få någon liknande behandling.
Landstingsrådet Lars Joakim Lundquist (m) rapporterade om vilket position reumatiska sjukdomar skall få i det nya Karolinska Sjukhus som är under byggnar i Solna. Idag räknar läkarna med 80 olika sjukdomar som kan hänföras till reumatiska sjukdomar. En numera medicinsk accepterad sjukdom är till exempel fibromyalgi som tidigare fördomsfullt kallades för ”kärringvärk” då den oftast drabbar äldre kvinnor.
En av mediavärldens kända reumatiker är författaren Marcus Birro vars roman ”Landet utanför” sålde som smör vid bokbordet. Budskapet är att Sverige är fullt av osynliga människor
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar