måndag 26 september 2011

NynäsNytt: NY VÅGBRYTARE ÖNSKAS!


















Bygg en vågbrytare i gästhamnen till Jubileumsregattan 2012 så kan de tävlande segelbåtarna och gästande båtar får bättre och mer skyddad plats i Nynäshamns gästhamn, Det var budskapet från Liselotte Jons, kommunens turistchef inför 60-talet medlemmar i NSS (Nynäshamns Segelsällskap) på torsdagskvällens möte i klubbhuset i Fagerviken.
- Vi skall försöka påskynda bygget av denna vågbrytare. Hinner vi inte så har vi en annan plan för hur gästhamnen skall se ut nästa sommar, sade Liselott Jons.
Hon ingår i den styrgrupp som tillsammans med NSS ska arrangera den största seglingstävlingen i modern tid i Nynäshamn inför hundraårsdagen av OS i Stockholm 1912 då seglingarna genomfördes på Gårdsfjärden och längre ut till havs.
Moderna vågbrytare byggs ibland av spretiga betongstycken som liknar fotanglar – varje sådan betongbit är ett litet konstverk i sig. Vågbrytaren nordost om nuvarande hamnen skall skydda yrkestrafik och småbåtar från den hårda nordostliga vinden som gör hamnens båtar utsatta. Vågbrytaren finns också med i det förslag till framtida detaljplan för gästhamnen som nu finns att beskåda på kommunen. En utbyggnad av hamnen kommer att ge Nynäshamns en ökad status som ostkustens i särklass bästa seglingshamn och den nya motorvägen gör det lättare för besökare att ta sig hit.
Jubileumsregattan 2012 skall äga rum mellan den 20 juli och 5 augusti nästa år och mellan 30 000 – 50 000 besökare väntas hit. Hur många båtar som skall anlöpa gästhamnen vet ingen.

Nynäshamns bomässan för en tid sedan 23 000 besökare i två dagar inom hamnområdet. Höga krav kommer att ställas på boende, P-platser med mera.. Nynäshamns Hafsbad är redan fullbokat under regattan och flera prominenta personer däribland kungligheter väntas hit.
- Vi närmar oss ett skarpt läge, sade Jan Klingeborn, NSS projektledare som efterlyser ett 100-tal frivilliga funktionärer som är beredda att inom ramen för som kompetens hjälpa till. Flera har redan anmält intresse.
En olöst fråga är var kappseglingarnas tävlingssekreteriat skall vara – i NSS Klubbhus i Fagerviken eller inom gästhamnsområdet nära Frejas Holme. Kappseglare är ibland stökiga sjömän som kräver full service av tävlingsledningen i samband med protestförhandlingar och de vill gärna ha närhet till sina båtar. Det blir mycket regelarbete för tävlingsledningen – Svandammsskolans gymnastiksal nämns till exempel som möjlig lokal för mätningen av segel. NSS undersöker möjligheten att ha med digital positionering av de kappseglande båtarna som gör det möjligt att följa tävlingarna från land..
Största publikintresset väntas när de gamla båtarna skall kappsegla. Flera av de båtar som var med i OS 1912 finna kvar och är inbjudna att ställa upp. Gamla godingar seglar än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar