lördag 1 oktober 2011

Nynäs-Nytt: "Hotellfrossa i gästhamnen!"






"Hellre räkfrossa än hotellfrossa!"







Har kommunen fått ”hotellfrossa” i sin nya detaljplan för stationsområdet gäst- och småbåtshamnen? Sedan planen blivit offentlig för diskussion har ”hotellfrossan” blivit den stora snackisen hos oss bryggseglare på den populära Havstrappan utanför Rökeriet.
På den nya detaljplanen står skrivet på området där gamla kvarnen låg ”verksamheter/hotell” och i huslängan med utefter kanten finns också denna formulering ”verksamheter/hotell” som vållat debatt. Detaljplanen kryddas också med fantasifulla arkitektdrömmar som med hjälp av den nya digitala tekniken lätt kan övertyga den okritiske läsaren att det kommer att bli så.
-Vi ser hotell och bostäder som en möjlighet i diskussionen – men det betyder inte att det i slutänden blir som det nu står på papperet, säger Stefan Andersson, stadsmiljöchef vid det öppna mötet som hölls i Folkets hus nyligen.
När nordostlig snöstorm och mörker ylar över vår kära gästhamn – vem vill betala dyrt för att njuta av vinterns raseri i Nynäshamn?
Synd annars att ”hotellfrossan” skymmer ett på flera punkter spännande detaljplan. Det känns som att politikerna försökt se verkligheten i en hamn som utsätts för ett allt större tryck med olika intressen. Bäst är förslaget om en vågbrytare som skall stoppa hård sjöhävning från nordostliga stormar. En sådan vågbrytare skapar lä i hamnbassängen och öppnat för ett stadigt kajläge för skärgårdstrafiken som kan stävförtöja vid en kaj som har plats för gods och passagerare. Sjöräddningen får vara kvar ungefär på samma plats – ett mycket bra beslut eftersom denna verksamhet är profilskapande för Nynäshamn som en av ostkusten bästa båthamnar. Hamnen sätts på prov nästa sommar 2012 mellan 20 juli och 5 augusti då NSS och kommunen skall genomföra Jubileumsregattan för att fira 100-årsminner av OS 1912 i Stockholm så seglingarna genomfördes utanför Nynäshamn.
I detaljplanen skall ”Matvraket” (folkmun) ”Freja” flyttas till norra delen av hamnen. Hoppas nu den gamla skorven håller i plåtarna som senaste åren under vintern övervakats när isskruvningen satts in. Bubblor i vattnet har hjälpt till. Sannolikt måste skorven in för översyn om hon skall livstidsförlängas för nya matgäster. Glada husbåtar är påtänkta där vattnet är lugnt.
En bad på Frejas holme känns inte fel – med eller utan tak. Det finns flera sommarplatser i Sverige som har inhägnad swimmingpool med bad för barn- och ungdomar där det alltid är liv och rörelse från morgon till kväll.
Obesvarade frågor: Hur blir det med båtservicen och Norberg & Nilsson i en båtbransch som just nu har stora svårigheter? Hur skall parkeringarna lösas – nästa stora snackis blir sannolikt p-eländet i Nynäshamn.
Viktigt: Det står ingenstans i detaljplanen att Rökeriet skall rivas. I den okänsliga byråkratiska rapporten ryms denna populära affär med sjökrog i ordet ”verksamheter”. Samma gäller ”Kroken” och ”Flötet”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar