onsdag 5 oktober 2011

Nynäs-Nytt "Sjösnack i Stinsen!"



Skepp ohoj alla sjömän som trampat däck på de sju haven. Nu är ”Sjösnack” på gång i Nynäshamn. Det är Kjell Olsson, fd ”Gnist” i handelflottan och delägare i café ”Stinsen”som kallar till en första träff ”Sjösnack” lördagen den 22 oktober klockan 10:00 i caféet, som ligger i gamla gula stationshuset vid Nynäshamns station. Tidigare ”Sjösnack” försvann sedan Sjömansskyrkan i Nynäshamn försvann – nu är det dags för nya tag.
Så här skriver han i ett signalmeddelande:
” Lotsar, båtmän, ”Gnistar” och andra ”sjöbusar” som kan tänka sig lite ”Sjösnack” på Sjömanskyrkan i Nynäshamn … Med denna kallelse lyckades de 2002-2003 få ihop 26 deltagare (varav 22 boende i Nynäshamn) till denna trevliga aktivitet , som tyvärr upphörde våren 2003 då Sjömanskyrkan lades ned. Radiotelegrafisten/globetrottern Kjell Olsson som flyttat till Nynäshamn i dec. 2001 var en av deltagarna och uppskattade mycket den umgängesformen med likasinnade och kallar nu ovannämnda kategorier till en fortsättning av ”Sjösnack”, men nu på Stinsens Café & Galleri, Järmvägsgatam 1 A (gamla stationshuset) lördag 22 oktober kl. 10:00 Hjärtligt välkomna! Begränsat utrymme så principen ”Först till kvarn” … gäller. Kjell inleder den träffen på temat ”Nära förlisning”, som han verkligen varit vid några tillfällen under de c:a14 år han varit påmönstrad som ”gnist” i 14 handelsfartyg och två fartyg under värnplikten (skonerten GLADAN och statsisbrytaren ODEN ).
1964 t o m 1975 jobbade han 12 år iland som rederitjänsteman på ett rederi i Stockholm och bildade då en familj. De sista 19 åren, 1976 till i juli 1994 seglade han för N&T i fem olika fartyg i ”world wide trade” och då i 4 månaders ” törnar” alltid följda av lika långa ledigheter som ofta utnyttjades för andra långresor eller segling på egen köl med ”frugan” och med eller utan barnen. Det passade honom perfekt eftersom resor har varit hans största intresse ända sedan barnåren.
Vid lördagsträffarna EFTER 22 okt hoppas Kjell att andra deltagare turas om att bidraga med teman som ligger dem varmast om hjärtat. Men ta det inte så allvarligt, ibland kanske vi bara väljer att ljuga lite i goda vänners lag. Eller andra mera spontana inlägg”
Jag tänker gå dit och lyssna och möjligen berätta något från min egen sjötid. Åren 1957 – 1965 seglade jag fartygsbefälselev och styrman i transocean fart mest i Johnson Line men också ett år i Rex-bolaget på Nordatlanten. Det var en tid då sjöfartens dominerade av linjefart och vi var 52 mans besättning i de vackra Johnsonbåtarna ur Seattle-serien och gick på Nordpacific och Hawaii…. Under min 15 månaders värnplikt tjänstgjorde jag åtta månader på ”gamla” isbrytaren Oden och senare på Märsgarn i de farvatten den stora ubåtsjakten i Horsfjärden utspelades 1982 …
År 1966 lade jag om livskursen och började som journalist. När sönerna John och Gustaf var små var de inte speciellt intresserade av murveljobbet. Vid dåtidens fredagsmys sa de ofta:
”Farsan, - Berätta hur det var till sjöss………”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar