torsdag 27 oktober 2011

Pelle P: "Svårt att konkurrera med 70-talets båtar!"






























En av Sveriges meste seglare Pelle Petterson har blivit invald i Hall of Fame som den förste seglaren. "Pelle P" framträdde i en TV-soffa häromdagen och fick berätta om sitt händelsrika seglarliv. Medaljen i Starbåts-VM 1969 satte han främst liksom när han seglade Americas Cup med rorkult när det begav sig.

Maxi-båtarna har kommit från hans ritbord och han berättade öppenhjärligt hur han sålde Maxi-båtar med upplägget att konsumenten kunde dra av räntan på skatten och låta inflationen gröpa ur kapitalskulden och följden blev också en värdestegring så att köpa båt på 70-talet var rena investeringen. Maxi-båtarna bidrog till att vanligt folk hade råd att köpa en beboelig båt till ett rimligt pris.
Pelle P talade också öppenhjärtligt om hur svårt det var att konkurrera med de begagnade 70-talsbåtarna som finns i tiotusentals på marknaden men att rita, bygga och sälja nya båtar.

Kommentar:Inte undra på att båtbranschen har det skakigt idag med nedläggningar och friställningar här och där. Vanligt folk har inte längre råd att köpa nya båtar som kostar miljoner.

Bakgrund: (Källa Wikipedia)

Pelle Helmer Petterson ("Pelle P"), född den 31 juli 1932 i Stockholm, svensk formgivare och seglare. Son till Helmer Petterson.
Petterson är mest känd för att ha konstruerat
segelbåtar och ses ibland som skaparen bakom stora delar av den svenska fritidsbåtsflottan. Att han kom in på detta var egentligen ett sätt att finansiera sin egen segling. Båtar som Pelle Petterson har ritat är t.ex Maxi 68, Maxi 77, Maxi_Fenix, 909, 999, 606, Maxi Racer samt ett antal Monark segelbåtar såsom 540, 606, 806 och Giggen (Monark 44). Han har även designat motorbåtar (bl.a. Alfa 24, Exotic 28 och 32 samt delar av Maxi, Nimbus och Crescents båtprogram, senast Nimbus 42 Nova som han designat). Totalt har mer än 85.000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar[1]. Han designade även Volvo P1800. För detta blev han 2004 utnämnd till hedersmedlem i Svenska Volvo P1800-klubben[2].
Samma år fick han också
KTH:s stora pris för sin livslånga designgärning. Förutom P1800 och båtarna har han en lång rad verk i sin portfölj, såsom gräsklippare, utombordsmotor, takboxar, mopeder, en klocka, med mera.
Petterson har tre barn.
Det finns även en serie seglingskläder som bär namnet Pelle Petterson, men dessa formges av dottern Cecilia. Den andra dottern bor idag i USA och är gift med seglaren
Paul Cayard.
Han har också varit en framgångsrik kappseglare. Han började sin seglingskarriär vid familjens sommarställe i
Kullavik, där han idag bor. 1964 erövrade han ett OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl. 1969 erövrade han ett VM-guld. Petterson var också en av de drivande i två av Sveriges America's Cup-satsningar[1].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar