lördag 21 januari 2012

Costa Concordia: SKROTAS ELLER BÄRGAS?

Skrotas eller bärgas? Frågan var en av snackisarna i Stinsens Café i Nynäshamn när "Sjöbusarna" träffades i helgen. Före detta skeppare i bärgningsbolag, lotsar, sjökapten, ubåtsofficerare. matroser med flera var med på senaste lördagsträffen.
Att dra loss det grundstötta kryssningsfartyget är orealistiskt då fartyget kan sjunka på grund av det stora hålet i sidan. Ett alternativ är att på plats bygga ett nytt skott runt hålet som görs vattentätt och sedan försöka dra loss båten. Hålet bedöms så stort att de befintliga vattentäta skotten inte räcker för att hålla fartyget flytande.
Ett radikalare alternativ till bärgning är att skrota fartyget på plats genom att med svetsbrännare börja skära uppifrån och ner och sedan frakta bort bitarna.
-Pumpa in pingpollbollar tills hon flyter. var ett förslag. Inte helt oseriöst då ping-ponglösningen funnits med i andra fartygsolyckor.
Allmänt så var de engagerande fd sjömännen mycket förvånade hur denna olycka kuna hända.
Snackisen lär fortsätta kommande lördag då "sjöbusarna" träffas på Stinsens Café klockan 10:00 för en fika och utbyte av skrönor. 25 sjögrabbar och sjötjejer är men på nuvarande sändlistan som har ökat sedan start. Väl mött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar