tisdag 24 januari 2012

Kylig kajakpaddling

Två norska polarforskare tillika kajakpaddlare i kallt vatten var Fridtjof Nansen och Hjalmar Johansen. den 14 mars 1895 lämnade de FRAM med tre slädar och hundar för att försöka nå nordpolen över isen. De gav upp försöket på latitud N 86 grader 14 minuter på grund av packisen och satte kurs mot Frans Josefs land. Där byggde de hydda som de övervintrade i. De levde på att äta sälkött.
I maj 1896 lämnade de hyddan och i två sammanbunda kajaker (bilden) paddlade och seglade de efter kusten i det kalla polarhavet och nådde Kap Flora den 17 juni. De träffade på engelsmannen Jackson som tog med sig de två männen tillbaka i sin båt Windward. De 13 augusti kom de till Vardö.
De två polarforskarnas paddling anses vara en av de mest dramatiska händelser i norsk polarhistoria. De sammabunda kajakerna finns att beskåda på FRAM-museet i Oslo, som vi besökte för en tid sedan. Ett fantastiskt museum om en epok som inträffade för över 100 år sedan.
FRAM som satt fast i packisen klarade ispressen och anlöpte Skervöy den 20 augusti 1896. På sin första expedition 1893-1896 klarade fartyget packisen som beräknat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar