onsdag 25 januari 2012

Kappseglande "Sexor" till Nynäs i sommar














"Sexor" eller segelbåtar ur konstruktionsklassen 6mR väntas till Nynäshamn i sommar. De skall deltaga i jubileumsregattan i juli och enligt förhandsuppgifter så har ett 50-tal sexor visat intresse.

Vid OS 1912 var sex båtar av denna typ med i seglingarna i Nynäshamn. Totalt var 24 båtar anmälda varav 20 kom till start, 7 svenska, 5 finska, 3 ryska, 3 norska, 1 dansk och 1 finsk.

"Sexan" är ursprungen ur R-regeln som även omfattar R 12:or, R 10:or och R 8:or och är den klass som överlevt och fortfarande är populär i internationella kretsar. 200 båtar lär enligt uppgift vara mer eller mindre aktiva.

Vid OS i Berlin 1936 vann Sverige en bronspeng i klassen med båten May Be IV (bilden ovan från en finsk hemsida) - Rorsman var Sven Salén som var ett stort namn i seglarkretsar på den tiden. Mannen bakom Salén-rederierna som under en period var en av de som dominerade svensk sjöfart.

En annan känd svensk seglare och båtkonstruktör som utmärkte sig vid detta OS var Arvid Laurin som tog silver i Starbåt. Laurin är känd för sina välseglande nöjesbåtar typ Laurinkryssare. L 28 och L 32 med flera.

Ett stort startfält av "sexor" i sommarens kappsegling blir något alldeles extra att kolla in för oss fåtöljseglare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar