torsdag 26 januari 2012

SASS och KERSTIN - två sexor OS 1912!


















Vilken "sexaskulle segla för Sverige i OS 1912? Det var inte självklart och enligt OS-reglerna så kunde ett land vara representerat med två båtar i en klass. Det blev uttagningsseglingar efter att seglarna var överens om att en ostkustbåt och en västkustbåt skulle segla för Sverige i OS i Nynäshamn.

I juni 1912 började uttagningsseglingarna för 6-meters båtarna i Nynäshamn. Seglingen blev en repetition för KSSS arrangören av det kommande OS. Av rapporter framgår att starten gick klockan 11.00 för fem båtar.

Agnes II seglades av en rorsman Kärfve som har vunnit entonnarpokalen vid en regatta i tyska Kiel. Han hade kappseglat i två år. Diamant II hade varit KSSS utlottningsbåt och seglades av B.Gustafsson. Båten ägdes av generalkonsul J.Jahnsson. Garm V hade ritats av den brittiske båtkonstruktören Laws och seglades av en rorsman som hette O.Mark
Sexan Sass hade ritats av Axel Nygren och ägdes av en ingenjör Cedergren. "Till rors stod herr Thunberg", står det i en text. Båten hade byggts på Hästholmsvarfvet och var inte intrimmad

Konstruktören Axel Nygren hade arbetat vid kungliga flottan och varit med och ritat pansarfartygen Oscar II och Fylgia. Freja som hade seglat vid OS i London fyra år tidigare var också Nygrens skapelse.

Örn hette den sista båten i 6-meters klassen och seglades av O. Amelns.

Triangelbanan var 12 sjömil med start vid Yttre Gården. Första rundningsmärket låg vid Erlandsgrund. Fem kappseglingar genomfördes i Nynäshamn och en segling på Kanholmsfjärden innanför Sandhamn. Det blev till slut Sass som skulle segla för ostkusten i det kommande OS och det blev Olof Mark som skule styra. Båten blev sedan omriggad och segelytan ökades ett par kvadratmeter till 52 kvadratmeter.

Vinga II blev båten som fick segla för Västkusten i 6-meters klassen i OS. Båten tog ut både till regattan i Kiel och OS i Nynäshamn. Hon var en typisk hårdvindssexa men gjorde en dolig segling vid regattan i Kiel. Uttagningen ändrade av västkustseglarna och det blev sexan Kerstin som skulle segla i OS. Båten var en typisk lättvindsbåt eller "blekvindsseglare", som båttypen kallades på dåtidens seglarspråk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar