måndag 11 mars 2013

Boktipset: AVLÄGSNA ÖAR





Bilderna visar Atlantön St Helena där Napoelon vistades som fånge åren 1815-1821. En ö kan enligt författaren vara både ett paradis och ett helvete.
----------------------------------
    Atlas över Avlägsna - femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka, heter en ny bok jag hittade på "bibblan" en bok som är helt betagande för en önörd.
  Av en händelse har jag nyligen avslutat en bok om Napoleon som efter nederlaget vid Waterloo blev fånge på ön St Helena åren 1815 - 1821 där han också avled. Stoftet hämtades senare hem till Paris.
  St Helena är en av de Atlantöar som är med i boken tillsammans med St Kilda, Ascension, Brava, Annbón, Trindade, Bouveön, Tristan da Cunha, och Södra Thule. Varje ö beskrivs med en karta och en text - ön är ofta som en liten plutt i det till synes oändliga världshavet.
  Paradiset är en ö. Helvetet också, Skriver författaren Judith Schalansky som växte upp i forna DDR (Östtyskland). Hon älskar atlas och föredrar kartor före turistbroschyrer.
  I boken reser hon i atlasen från Tristan da Cunha till Clippertonatollen, från Julön till Påskön. Sällsynta djur och människor typ strandsatta slavar, ensamma naturforskare, vilsna upptäcksresanden och frustrerande fyrvaktare och skeppsbrutna fyller boksidorna.
  Författaren misstror politiska kartor där länderna flyter som färgglada handdukar på det blåa havet. de åldras fort och säger egentligen inte mycket mer än vem som för ögonblicket förvaltar vilka färgfläckar.
  För oss inbitna fåtöljseglare är denna bok en sann upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar