fredag 22 mars 2013

Fredsspaning: FÖRSVARET I DEBATTEN



  
  Efter att försvaret mer eller mindre glömts bort i media efter der kalla kriget slut 1990 har det varit i fokus under senare tid sedan ÖB Sverker Göranson förklarade att vi högst klar ett militärt angrepp på vårt land i högst en vecka.
  ÖB:s uttalande bedömdes vara en "politisk bomb" men för oss som  försöker följa försvarets situation var ÖB:s uttalande mer ett pedagogiskt försök att förklara läget utan att avslöja några militära hemligheter. ÖB är regeringens främste militära rådgivare och att svenska folket nu fått veta försvarets begränsningar är att betrakta som nödvändig försvarsinformation. Försvaret handlar inte bara on stridsflygplanet JAS Gripen  Ytterst handlar det om vår själ. Försvar och säkerhet utgör en av statens kärnfunktioner.
  Så här skriver tidningen "Vårt försvar i fred, frihet, framtid"(AFF Allmänna Försvarsföreningen grundad 1890) i sitt senaste nummer.

  • Det är mycket välkomnande att det politikerområde som innefattar försvars- och säkerhetsfrågor åter hamnar i rampljuset. Förhoppningsvis blir de kvar där så länge att en genomlysande debatt hinner föras. Debatten måste få slå rot för att starta en diskussion också bland medborgarna.
  • Försvar och säkerhet utgör en av statens kärnfunktioner. Det är då viktigt att också börja tala om nyttoeffekterna av ett trovärdigt försvar och inte enbart fokusera på försvarskostnaderna. Den enkla logiken är att samhällsbyggande inte kan ske utan en säkerhetsmiljö i vilket samhällsverksamheten kan utövas.
  • Det viktigaste är att en saklig debatt kan föras i samband med att försvarsberedningen arbetar fram sitt underlag. Att definiera vår strategiska position relativt till omvärlden är den naturliga utgångspunkten. Frågan om Sveriges intressen är central. Försvarets bidrag till fred och säkerhet, till en hållbar utveckling, till säkrandet av vår energiförsörjning liksom dess bidrag till upprätthållandet av stabilitet i Östersjöregionen blir några frågeställningar som kräver rejäl och sakligt underbyggd analys.
  • Det är rimligt att en debatt i alliansfrågan inte bara tillåts utan uppmuntras av alla partier. För att få frågan ordentligt genomlyst är det angeläget med en tvärpolitisk utredning. Finland med sin geostrategiskt tydligare utsatta position, har studerat frågan. Det borde lätta på ämnets känslighet i Sverige så att det äntligen skulle kunna få en allsidig och förutsättningslös beslysning.
  • Nordisk militärt samarbete inom angelägna områden kan aldrig bli ett alternativ till alliansmedlemskap så länge som länderna inte har en gemensam strategisk och operativ försvarsplanering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar