söndag 24 mars 2013

Fredsspaning: ÖKAD RYSK NÄRVARO I ÖSTERSJÖN




 Att Ryssland ökat sin militära närvaro i Östersjön visar bilden av den moderna jagaren Amiral Panteleyev ovan. Det ryska Georgienkriget 2008 ledde till att Sverige sköt upp sitt försvarsbeslut som sedan fattades i juni 2009. Där slog fast att Rysslands agerande mot de länder som tidigare ingick i Sovjetunionen blir avgörande för den väg Ryssland väljer i framtiden,
  Efter det kalla krigets var det många som hävdade att "den eviga freden" brutit ut. Läget 2013 i den svenska försvarsdebatten är att det blir allt svårare att bedöma omvärlden som blivit allt mer komplex. Det sammanhänger med globalisering, klimatförändring, och samvaron på den internationella arenan. Hur kommer kriget i Syrien att påverka säkerhetsläget i Europa?
  Östersjön blir allt strategiskt viktigare för Ryssland. Landet strävar mot en stabilitet med det finns en risk menar bedömare att denna sker enbart på Rysslands villkor.
  Klart är dock att Sverige inte längre kan ta en strategisk paus som under 1990-talet då Rysslands militära förmåga var i fritt fall. Nu har den nya ryska militära reformen tagit fart. Hur vi än vrider på frågan så har Ryssland alltid påverkat vår säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar