tisdag 19 mars 2013

Stjärnspaning; "EMERSON" VAR GARBO



 En ovanlig sjöresa med en dåtida svensk superstjärna började en vårdag år 1933 i Göteborgs hamn. Vid en kajplats sågs en passagerare i manskläder gå över fallrepet i Johnson-linjens fartyg "M/S Annie Johnson"  (bilden). Den mystiska passageraren med namnet "John Emerson" enligt biljetten var fröken Greta Lovisa Gustafsson alias filmstjärnan Greta Garbo.
  Hon var på väg till Kalifornien för att i Hollywood spela in filmen "Drottning Christina" med John Gilbert. Resmålet var San Diego i Kalifornien på USA:s Stillahavskust.
  "M/S Annie Johnson", sjösatt år 1925 vid Götaverken i Göteborg, var skräddarsydd för denna linjefart med en inredning för 50 passagerare varav 20 i första klass.
  Greta Garbo bodde i förstaklasshytten nummer 2. Enligt resplanen skulle sjöresan över Atlanten och genom Panamakanalen ske under största diskrektion, men ryktet spreds och det blev ett ståhej i alla hamnar.
  Befälhavare var sjökapten Carl Olof Holmberg som blev en slags livvakt åt Garbo. Han hade ett svettigt arbete att hålla tidningsreportrar och andra nyfikna borta från filmstjärnan.
  "Vad jag observerat under resan är fröken Garbos skygghet för pressen ej spelad. Hon var vid landstigningen så nervös att hela människan stod och skakade då tidningsfolket började fråga", skrev han i en rapport till rederiet.
  Eländet bröt löst redan i Antwerpen, sista Europahamn före Atlanten. Trots hög sekretess blev Garbo igenkänd och måste gömma sig i hytten för nyfikna reportrar.
  Uppvaktningen fortsatta per telegrafi till sjöss på Atlanten. Fartygets telegrafist fick ta emot buntar av telegram från tidningar som erbjöd stora summor pengar för minsta skvaller om livet ombord. Alla telegram returnerades obesvarade.
  "Greta Garbo hade bestämt förklarat att hon reste privat. Inga uppgifter fick lämnas ut,". sade Gert-Owe Eriksson, telegrafist och amatörforskare när sjöresan om Garbo blev känd. Han hade samlat och granskat uppgifter om rederiets alla fartyg och besättningar från år 1918 till år 1980 inklusive telegram till och från fartygen.
  Ryktet spreds om Greta Garbo och i hamnen Cartagena i Colombia var kajen fullpackad med nyfikna så att en ny kajplats anvisades. Garbo blev igenkänd vid en utflykt i en saluhall och tumult utbröt.
   Vid passagen av Panamakanalen stod Garbo på bryggan. En reporter som lyckats får en biljett genom kanalen skrev senare att filmstjärnan drack champage under större delen av dagen.
  Kapten Holmberg dementerade raskt all rykten om utsvävningar och hänvisade till att Garbo enbart drack drycken Iverness - en slags saft - till måltiderna, som hon oftast spisade ensam i hytten. Samma uppassare skötte serveringen. Ibland åt hon med de övriga passagerarna.
  Vid ankomsten till San Diego bad Garbo att får stiga iland vid karantänstationen med nekades detta. Hon tvingade hålla en presskoneferens.
  Greta Garbos sjöresa år 1933 blev senare föremål för ett spekulativt filmskvaller. Hon sades ha haft en romans med en ung steward samtidigt som hon läste manus till filmen "Drottning Christina".
  Sant eller ej - skvallermedia opererade på 30-talet ungefär på samma sätt som den gör idag.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar