tisdag 13 maj 2014

Båtspaning: ÖVERLISTA BÅTMOTORTJUVEN!



Bildtext: Båtklubbarna ligger så i början av säsongen ibland som obevakade godisbutiker för båtmotortjuven som i ett obevakat ögonblick kan gå in och sno en båt med motor.
  Grannsamverkan i båtklubben (nedre bilden) är ett bra sätt att stoppa båttjuvarna. Kräver samarbete.
______________________
 Nu börjar högsäsongen för båtmotortjuvarna som tycks härja i organiserade ligor efter kusten. Förra året stals 2678 båtmotorer och stölderna väntas öka. De flesta stulna motorer fraktas utomlands, säger polisen.
  Grannsamverkan är en någorlunda bra metod att försöka stoppa en tjuvliga. Metoden bygger på att alla i närområdet håller någon slags uppsikt eller vakt. Båtklubbarna har oftast båtvakt vilket nog är den effektivaste metoden.
  Båtar med utombordsmotorer används lite - ungefär 20-30 gångtimmar per år och de ligger ofta ensamma och guppar vid någon boj eller brygga. Lättåtkomliga. Inte ovanligt att tjuven kommer från sjön, stjäl hela båten, bogserar den till något lugnt ställe och skär loss motorn och låter båten ligga. Ibland används sågar får att skära loss motorn från akterspegeln.
  Det handlar om stora pengar, flera miljoner kronor. 100.000 kronor är inget ovanligt pris för en utombordsmotor, Tjuvligor från öst utpekas som marodörerna ofta kommer de i skåpbilar som parkeras på någon enslig väg medan tjuven "rekar".
  Bar gärning eller flyende fot krävs för att gripa och lagföra en båttjuv och det är inte alltid så lätt. Polisen har annat att göra en att bevaka båtar. EU:s öppna gränser har också öppnat för en kriminalitet utifrån som media för det mesta undviker att tala om.
  Med åren har jag sett mer eller mindre fantasifulla lösningar att försöka överlista tjuvarna. Motorkåpan har målats svart till exempel vilket har ökat värdet på stulna kåpor
  Mer eller mindre effektiva elektroniska övervakningssystem hjälper också till. De larmar till ägaren om motorn stjäls och hon eller han ringer då polisen, som i bästa fall rycker ut. Inte helt säkert.
 Jag känner också några bittra båtägare som slutat vara på sjön efter att deras utombordsmotorer stulits flera gånger. 
   
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar