lördag 3 maj 2014

Sjövet: RÄTT SJÖSÄTTNING GER TUR



 Bildtext: Stora nybyggda fartyg sjösätts ofta med aktern före men det händer att de också sjösätts med sidan mot vattnet. Mindre båtar lyfts numera i sjön med hjälp av en kran.
_____________________________   

  En av årets höjdpunkter för oss båtfarande nordbor. De flesta av oss drar ju upp båten på land varje vinter. Vi har en båtkärra med gummihjul och alltid hjälpsamme grannen Lasse sjösätter och senare torrsätter med sin fyrhjuling. Smidigt och snabbt.
  "Sjösättning" (eng "launching". ty "stapellauf") är egentligen förbehållet nya båtar som skall vara i sjön hela livet utom vid reparation och bottenmålning.
  Numera ligger allt fler fritidsbåtar i sjön under vintern. I vår stad vid kusten ligger flera stora båtar i sjön med någon propellergrej under sig som håller rent från is. Denna konstiga vinter har varit is- och snöfri så det har gått ganska smärtfritt för båtar i sjön. 
  (Möjligen kan denna utveckling bero på att nöjesbåtarna blir större och större- vad det nu skall vara bra för? )  
   Sjösättning - av nya båtar - är annars en djup tradition inom sjölivet och för länge sedan döptes båtarna till och med i blod som senare blev champagne utom för örlogsfartyg som enbart namnges helst av någon kunglig person.
  Andra offergåvor som människor och djur förekom också i sjöfartens begynnelse - alla dessa gåvor skulle blidka havets onda demoner.  Med tiden ersatte offren med ett målat öga i stäven på båtar från Medelhavet till Kinesiska sjön. Det målade ögat på var sin sida av stäven skull se till att båten höll rätt kurs och höll undan från grynnor. För att vara riktigt säker på ökats skyddande funktion så målades pupillen dit strax innan sjösättning och denna handling skulle till och med ge båten ett eget liv.
  En spännande offerritual vid sjösättning var att placera en pumpa i stäven som krossades när båten tog vatten och ut sprutade då en röd blandning som påminde om det blod som kom ut vid tidigare med grymma sjösättningar.
  Kvinnor som dopförrättare ger extra tur inte minst om den som beställt båten kan övertala sin hustru eller sambo att döpa båten. 
  Det viktigaste är att akten för sjösättningen är högtidlig. Följande ramsa kan uttalas av dopförrättaren

  HÄRMED DÖPER JAG DIG TILL NNNN( NAMN). MÅ LYCKA OCH VÄLGÅNG FÖLJA DIG OCH DIN BESÄTTNING PÅ DINA FÄRDER ÖVER DE SJU HAVEN.



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar