onsdag 14 maj 2014

Ny sjöfilm: I SISTA SEKUNDEN..




  Sjöräddningssällskapet har tagit fram en ny reklamfilm för att visa vad sjöräddarna håller på med. De är idag ca 2000 frivilliga som jobbar från 67 stationer runt svenska kusten. En sjöräddare skall vara på plats inom 15 minuter om larmet går - i bästa fall.
  Filmen finns att beskåda på 
   http://www.youtube.com/watch?v=36Q61Su2kwg
  Nynäshamn har en station som saknar frivilliga enligt senaste budskapet som annonserats i lokaltidningen med hopp om att någon sjötjej eller sjökille ska nappa.
  Vid större olyckor samordnar Sjöräddningssällskapet sin insats med Kustbevakningen och Sjöfartsverket. Många incidenter består annars av nöjesbåtar som fått sopptorsk eller motorfel och behöver bogseras till en trygg hamn.
  Nöjesbåtar i nöd till sjöss dominerar statistiken. Brister i den enskilde båtfararens kompetens dyker ibland upp vid larm så den nödställde inte vet var hon eller han befinner sig, berättar sjöräddare jag talat med.
  En annan sjöräddare säger att båtfolket börja synda emot att ha flytväst på sig. Så här års är det kyligt i vattnet.
  Självklart är jag medlem sedan många år - en billig och bra försäkring om något inträffar. Hittills har allt gått bra men jag klistrar på dekalen på snurrebåten varje år.

EXTRA: 12 fingerade nödställda skall tillbringa 48 timmar i en livflotte innan de räddas av sjöräddare. Övningen sker den 26 maj och skall bevakas av media. Arrangör är Sjöräddningssällskapet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar