måndag 26 oktober 2009

Efterlysning: "Toasugar som fungerar!"

(Bild: Fungerande toasug i Nynäshamn som i sommar haft besök av 7 000 gästande båtar. Foto: ANDERS ÖHMAN)

Får vi förbud mot toautsläpp ifrån båtar? Läs senaste numret av Båtnytt (Nr 12) i dagarna är ute i handeln. Ett bokstavligen "skitroligt" nummer där bland annat följande rapport från en finsk seglare i Stockholms skärgård. Hon letade förgäves efter toasug som funkade:

Om det skall bli stopp för utsläpp av fritidsbåtars toalettavfall så krävs det att svenska gästhamnar har ”pump-out-stations”, enligt regeringens havsmiljöproposition.
Tyvärr har det denna sommar varit illa ställt med sådana septitanksugar i Stockholms skärgård rapporterar Bodil Forss från Sjundeå i Finland. Här följer delar av hennes brev:
Vi hade en härlig semesterseglats i sommar när vi gjorde en rundtur från Helsingfors till Hangö och vidare direkt till Sandhamn i Stockholms skärgård, en härligt vacker skärgård. Därifrån återvände vi via Åland och Åbolands skärgård hem till Helsingfors. Vi hade inte varit i den svenska skärgården på säkert tio år och hade räknat med att man i Sverige har hunnit lika långt som vi själva när det gäller att vårda om Östersjön.
När vi gick från Hangö seglade vi i 34 timmar och kom till KSSS gästhamn i Sandhamn. Vi var fyra ombord och septitanken började bli full men vi var inte oroliga för vi planerade att tömma den när vi kom till Sandhamn. Vi blev dock häpna när vi på frågan var septitanksugen finns fick svaret att det fanns ingen i Sandhamn.
Närmaste hamn där en sådan finns är i Bullandö som ligger ungefär sju sjömil bort. Vi beslöt att gå dit nästa morgon och under tiden använde vi toaletterna i land.
Bullandö var en imponerande syn med sina platser för 1400 båtar. Septitanksug fanns......"

Hur gick det? Läs gärna fortsättningen på brevet i senaste Båtnytt om em viktig miljöfråga som rör båtlivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar