tisdag 18 januari 2011

Hur stor är svenska flottan?




Flottans emblem (vänster) och den tretungande örlogflaggen (höger) Mitten visar en stridsbåt som bromsar upp från högfart. Tillhör kustartilleriets amfibiekår (ytstridsflottilj) avsedd för rörlig snabba operationer inom skärgårdsområdet.
____________________________________
En flaskpost som flöt iland efter senaste blogginlägget om den ryska satsningen på nya amfibiestridsfartyg är hur der den svenska flottan ut i dagsläget som ska fungera fredsbevarande i Östersjön.
Här följer en kort sammanfattning: (Källa. Wikipedia)
Flottan (fullständig benämning Kungliga flottan), är det ena av de två vapenslagen inom svenska marinen och består av fartygsförband med underhållsresurser. Flottans stridsfartyg består av korvetter, minröjningsfartyg, minfartyg och ubåtar.. Det andra vapenslaget är amfibiekåren tidigare Kustartilleriet.
Sverige har i jämförelse med de större sjönationerna en örlogsflotta med relativt små fartyg, något som internationellt kallas för brown water navy (engelska för brunvattensflotta). Med det avses en flotta som är anpassad för sjökrigföring i kustnära hav och floder. De flesta länders flottor faller i denna kategori. Enligt Eric Groves klassificering av världens flottor 1990 var den svenska flottan en sjätte rangens flotta, dvs. en flotta som har hög kapacitet att genomföra defensiva och polisiära uppgifter upp till 200 sjömil från kusten, men inte förmåga att att genomföra ens begränsade sjömilitära operationer i en regional skala. Sverige är ett av få länder med egen utveckling och produktion av avancerade mindre fartyg avsedda för kustnära miljöer
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar