måndag 17 januari 2011

Ryssland rustar till sjöss med fyra Mistral


Ryssland skall utusta sin örlogsflotta med fyra amfibiestridsfartyg av de franska klassen Mistral. (bilden)Fartyget skall bära helikoptrar, mindre landstigningsfartyg och en skyttebataljon (cirka 500 soldater). Två fartyg skall byggas i Frankrike och två sannolikt i St Petersburg.
De nya Mistral-fartygen skall ses mot bakgrund av att Ryssland i takt med en växande ekonomi ökar sin försvarsbudget med 64 procent från 2010 till 2013. Ökningen motiveras bland annat med att den USA-ledda NATO-alliansen flyttat fram sina gränser mot Ryssland. Länder som till exempel Polen som tidigare under det kalla kriget ingick i W- pakten är numera med i NATO.
Ryska källor uppger att de nya sjöstridskrafterna i Östersjön skall skydda transportleder och energiflöden som till exempel Nordstream- gasledningen som skall går nära Bornholm och den svenska territorialvattengränsen.
Hur den ryska militära satsningen i Östersjön påverkar svenskt försvarspolitik är i nuläget ovisst. Försvarsminister Sten Tolgfors säger att utvecklingen i Ryssland skall följas noga. Andra svenska politiker särskilt inom folkpartiet vill att Sverige söker medlemskap i NATO.
Vi får se hur det går inte minst hur läget i Östersjön utvecklas. Sverige är den störste strandägaren i detta innanhav och har 270 mil kust att bevaka.
Amfibistridsfartygen Mistral har även ett sjukhus ombord med 69 bäddar och kan utnyttjas i NATO:s och EU:s fredsbevarande styrkor om det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar