tisdag 8 januari 2013

Beg-Båt: MONARK 540 PRIS 10 000:-



   OBS! Det är inte denna 540:a som är till salu för 10 000 kronor men det är så här hon ser ut.
-----------------------------------
 Nu tror jag inte mina ögon. Jag hittade vår första segelbåt i glasfiberarmerad plast som vi köpte i början av 70-talet. Nu var det inte exakt samma båt men det var samma båttyp som stod annonserad på Blocket - Sveriges största begbåtmässa.
  Båten heter Monark 540 och salufördes för 10 000 kronor ! Vi köpte den ny en gång för någonstans kring 30 000 kronor, om inte minnet sviker.
  540:an var större än vad hon såg ut. Båten var ritad av "Mister Segling" Pelle P och var lite av en förgångare till den stora succén Maxi 77. Båten saknade skarndäck och fördäcket var utdraget till sidorna vilket skapade ett stort utrymme inombords.
  Plastkvalitén var garanterad av engelska klassningssällskapet Lloyd´s Register of Shipping markerat med ett  märke akterut. Utrymmet inombords var kojer som räckte till två vuxna och två grabbar i fyraårsåldern. 
   När vi kollade upp båten på första båtmässan i Stockholm kröp grabbarna in i ruffen och sa "här vill vi sova". Båtbarn gillar krypin i förpiken inte minst om det finns en förlucka att kryp upp igenom till däcket för att ta sig iland eller bara sitta med fötterna utanför sittbrunnen.
  Sittbrunnen var stor och rymlig och riggen var lätt att hantera med två försegel - en liten fock för hårdare vind och en större genua som skotades lite länge akteröver. 
  Vi seglade 540:an döpt till "Elisa" några år på 70-talet och fick uppleva mycket båtmys. En gång låg vi inblåsta i tre dygn och väntade ut en kuling på Huvudskär i Stockholms ytterskärgård. Vi vänslades med "kölsvinet" Sune och hittade hjortron i en skreva. Vi spelade kortspelet "skitgubbe" och den som vann slog med händerna i rufftaket. Vi hade ett kapell som gjorde om sittbrunnen till ett litet hus. En gång hamnade vi med strejkade motor i ett överhandsväder och räddades av marinen på Stabbo. "Vi vill inte dö!". ropade grabbarna när de beordrades ner i ruffen så sjön bröt över stäven. 
     Ibland förstod vi hur liten hon var när vi låg i Utö bland gästbåtarna och kollade upp mot Ballader och andra av dåtidens superbåtar. 
  Seglingsegenskaper - ja så där. Ingen snabbseglare precis - men stadig i hårdvind. Bäst i slör och halvvind. När äldsta grabben fick mässling i Stavsnäs och fick åka taxi hem till Nynäshamn med morsan och brorsan - så ensamseglade jag "Elisa" non stop hem förbi Märsgarn och Horsfjärden.
  10 000 spänn för en Monark 540:a - ett kanonpris för en förstabåt. Enda kritiska punkten jag kan komma på var det fasta utbordarfästet som borde bytas upp mot ett med fjäder som går att fälla upp.
  

2 kommentarer:

  1. Hello Sjöman Öhman,

    jeg er student fra Danmark, so I can understand most of your offer, but not everything.
    And I want to ask you, if you still sell the Monark 540 and if yes, where it is?

    Greetings,
    Erik

    SvaraRadera
  2. Jag är intresserad av Monark540. Jag vill komma med trailer våren 2022 för att ta båten till Riga, Lettland. Vad behöver jag göra för att köpa?

    SvaraRadera