lördag 26 januari 2013

Fredsspaning: FEM OMRÅDEN SKA FÖRSVARAS - HUR?






  Fem områden i Sverige ska försvaras - men frågan är vilket och hur då? Dagens utspridda militära förband måste kraftsamla mot ett viktigt område om försvaret ska bli effektivt.
  De fem områden som bedöms som viktiga är Stockholm, Gotland, Norrbotten, Göteborg och Skåne.
  Det framgår av lördagens artikel i Svenska Dagbladet som kan ses som en uppföljning av ÖB Sverker Göransons (bilden) tidigare uttalande om vad försvarsmakten kan orka med i nuläget det vill säga försvara "ett begränsat mål".
  Det är tidningens försvarsreporter Mikael Holmström som i detalj redovisar hur den aktuella försvarsplanen ser ut. En stor del av landet ligger utanför de områden som prioriterats.
  De fem områdena är enligt SvD:


  • Stockholmsområdet. Rikets ledning med kungahus, riksdag, regering, försvarsledning, myndigheter, företag och befokningscentrum. I det militära försvaret ingår säkerhetsbataljonen i Kungsängen, amfibiebataljon och sjöstridsflottilj i Berga.
  • Gotland. Viktigt för övervakning av kontroll av Östersjön. Basering av Gotland ger militära fördelar. Försvar: Hemvärnsbataljon.

  • Norrbotten. Närhet till ryska baskomplexet på Kola och Arktis Järnmalmsgruvor viktiga för Sverige och EU-länderna. Försvar: Två mekaniserade bataljoner, artilleri och ingenjörstrupper i Boden, jägarbataljon i Arvidsjaur, flygflottilj i Luleå.

  • Göteborgsområdet. Befolkningscentrum, viktigaste importhamnen, centrum för olje- och kemisk industri. Försvar: Flygflottilj i Såtenäs, två mekaniserade bataljoner och logistik i Skövde, lätt infanteribaraljon Karlsborg.  

  • Skåne. Befolkningscentrum - kontroll av Östersjöns utlopp med 10 000-tals fartygsrörelser varje år. Försvar: Två lätta mekaniserade bataljoner i Revinge, luftvärnsbataljon i Halmstad, flygflottilj i Ronneby och marinbas med ytstridsfartyg och ubåtar i Karlskrona.
Av SvD:s artikel framgår att den lägsta militära enhet som självständiga kan gå i strid mot en kvalificerad motståndare har brigadstorlek det vill säga ca 5 000 man. År 1988 hade Sverige 32 brigader idag finns ingen sådan. Sveriges största markförband är sju manöverbataljoner med ca 1 000 personer i varje.
  Hemvärnet är de enda markförband som kan spridas över Sverige och dessa så kallade nationella skyddsstyrkor uppgår till 22 000 personer. De är lätt beväpnade och saknar skyddade fordon. 
  Försvarsmaktens rörliga förband i armén, flyget och marinen uppgår till ca 25 000 personer vilket behövs för att klara av effektivt försvar av ett av dessa områden.

3 kommentarer:

  1. Det är svårt att förstå vad som är hemligt i detta. Var och en som är intressad av försvaret kan plocka detta på Internet och sedan skapa sig en bild av vad som finns för resurser och jämföra med militära erfarenheter.
    Vi som försökte granska försvarsmakten under ubåtskrisen på 80-talet fick ofta höra om ÖAMKMF (Överraksande Anfall Med Kort Militär Förvarning) Det känns som att dagens försvar skulle vara lätt att lura skjortan av med den typen av angrepp.

    SvaraRadera
  2. Sedan sist har vår statsminister (M) sagt i media att försvaret är ett "särintresse" medan ledande politiker inom oppositionen (S) sagt att försvaret är av "nationellt inresse" och att S ledamot i försvarsutskottet har förtroende för ÖB som nu ska utredas för eventuellt brott på rikets säkerhet.
    De politiska turerna blir allt märkligare i försvarsfrågan.

    SvaraRadera
  3. Det blir inget åtal mot ÖB Sverker Göranson för misstänkt sekretesbrott meddelade chefsåklagare Tomas Lindstrand på fredagen med anledning av ÖB:s uttalande om Sveriges försvarsförmåga.
    Nu återstår att se när ÖB återvänder till jobbet efter sjukskrivningen eller om det är något annat lurt som väntar i kulisserna.

    SvaraRadera