söndag 6 januari 2013

Begbåtspaning: OCKELBO DC 21


 Nu när nya året är här och dagarna blir ljusare är det dags att börja spana efter årets drömbåt. På Blocket - Sveriges största båtmässa för begbåtar -   hittade vi en Ockelbo DC 21 daycruiser som väckte många glada båtminnen till liv.
  Båtnytts förre chefredaktör Bengt Olof Allskog hade ett finger med i spelet när båten kom till någon gång i slutet av 60-talet. Båten var också med i det dåtida Roslagsloppet mellan Stockholm och Öregrund som var den stora begivenheten på sensommaren när det begav sig.
  DC 21:an har en typ av dubbel V-botten som gör den extra stadig i sjön i motsats till andra V-bottenbåtar som går mjukt i sjön med gärna blir lite ranka.
  Båten har en stor rymlig sittbrunn med kapell och en nedgång till en liten mysig ruff där vi sov två vuxna och två småkids på våra turer i skärgården. Volvo Pentan med inudrev som var 60-talets trendmotor bråkade aldrig men då var bensinpriset inte så mycket att orda om.
  Vi hade båten på Djurgården i Stockholm  och körde ut i mellanskärgårdens vackra vikar med fina badstränder. På vägen hem trängdes vi i Lindalssundet med alla liksasinnande. 
  En DC21;a vi kollade på nu är till salu för 80 000 kronor 76 års modell med en motor från 1985 VPA där topplocken bytts för tre år sedan. 
  DC 21:an kom i ett decennium då bottenformarna utvecklades på motorbåtar och plastbåtsindustrin började får ordning på alla kemiska krav och annan teknik som behövdes för att slutprodukten skulle bli bra. 
  Vad får du idag för båt för 80 000 spänn på nybåtsmarknaden? Vi får se vad den kommande båtmässan Allt för Sjön i mars har att bjuda på i den prisnivån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar