torsdag 17 januari 2013

Fredsspaning: SVERIGE I NATO?





  Innebär Rysslands kraftiga upprustning av sin försvarsmakt på lång sikt ett strategiskt hot mot Sverige? Svaret på den svåra frågan är högst aktuell mot bakgrund av senaste tidens försvarsdebatt och ÖB:s utspel att vi möjligen skulle orka att hålla stånd en vecka. På Folk och Försvars konferens i Storlien spädde NATO-chefen på debatten genom att markera att ett land som inte är med i försvarsalliansen NATO inte kan räkna med militär hjälp utifrån om det kör ihop sig.
  För oss som inpå skinnet under det kalla kriget upplevde dåvarande Sovjetunionen som ett reellt hot så är NATO-frågan inte speciellt ny då det sedan länge fanns en hemlig militär allians mellan Sverige och NATO-länderna. Att Sovjetunionen sedan gick upp i rök utan större våldsutgjutelse var en dröm som inte ens tusentals forskare kunnat sia om. Sedan blev de tidigare rödmålade länderna runt Östersjön fria och blev medlemmar i EU och som Polen även i NATO. 
  Nu står vi där utan folkförankrat värnpliktsförsvar, utan att fast kustförsvar, utan några landregementen och med några vässade JAS-plan och en mindre flotta av kustkorvetter, minjröjare och inte minst - ubåtar.
  "Försvaret liksom bara försvann på några år utan att nån brydde sig!", sade en  fd kustjägare som i slutet av 80-talet låg i dygn i Stockholms skärgård och spanade efter misstänkta ubåtar.
  Svenskarna blir mer positivt till att ansluta sig till NATO visar senaste tidens opinionsundersökningar. Alternativet är att satsa mer pengar och planera en ny struktur så vi kan slåss mer än en vecka om det kör ihop sig.
  NATO-debatten lär fortsätta ett bra tag framöver. Ingen spaning - ingen aning.

1 kommentar:

  1. Varför lider S, VP och MP av beröringsskräck när det gäller USA och NATO? Det har jag aldrig förstått inte minst nu i den aktuella försvarsdebatten. Om Sverige nedrustar helt kommer vi inte närmare NATO då?
    Det enda logiska alternativet för att behålla den så kallade alliansfriheten i fred som syftar till neutralitet i krig är att ha ett någorlunda trovärdigt militärt försvar. Det borde de som lider av beröringsskräck tänka på - om vi skall ta dem på allvar.

    SvaraRadera