tisdag 2 juli 2013

Almedalen: FÖRSVARET AV GOTLAND I FOKUS









  
    Försvaret av "Hangarfartyget Gotland" har hamnar i fokus under Almedalsveckan. Den strategiskt viktiga ön har idag endast lokala hemvärnet med 454 frivilliga soldater (Översta Bilden) som ska skydda ön i ett skymningsläge. Om det aktuella insatsförsvaret skall sättas in måste all material fraktas ut till ön. Tidigare fasta anläggningar typ KA3 i Fårösund är numera utsålt till civila intressenter. Ön är tom på yrkesmilitärer typ officerare.
  Försvaret av Gotland splittrar moderater M i försvarfrågan. Nuvarande försvarsministern anser planeringen för insatser är tillräcklig med det finns kritiska röster inom partier mot Regeringens sätt att sköta försvarsfrågan. 
  - Moderaterna har tappat i försvarsfrågan , säger den moderate riksdagsmannen Mats Johansson till DN idag.
  Det är ingen nyhet att nuvarande alliansen tappat två försvarsministrar under mandatperioden vilket kan tolkat som skakigt ledarskap i landets viktigaste säkerhetsfråga.
 FP-ledare Jan Björklund har flaggat för ett gruppera luftvärn på Gotland typ Patriot som i Israel framgångsrikt använt mot fientliga luftmål.
  SD-ledare Jimmie Åkesson profilerade sig i försvarsfrågan genom att i sitt tal i Almedalen önska återinföra den allmänna värnplikten som ett sätt att möta den växande kritiken mot landet försvarspolitik. 
  Påpassligt kopplat till eventuellt svenskt Nato-medlemskap skriver Mike Winnerstig fl. dr i statsvetenskap och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin på DN-Debatt (tisdag 2 juli) om vad det skulle kosta statskassan att utrusta en ny heltäckande armé på 30 brigader ca 150 000 man i modern soldatutrustning med personlig utrustning, uniform,, vapen kroppskydd etc. skulle kosta minst 250 000 kronor per soldat - totalt ca 42 miljarder kronor det vill säga hela nuvarande försvarsbudgeten.
   Det gamla lumparsnacket om "kanonmat" håller inte längre då det gamla cykelskyttekompaniet numera till hör den museala världen. Idag handlar krigföring om rörlighet och hög skyddsnivå med splitterskyddade fordon, kvalificerad underrättelsetjänst mm. Eld, rörelse skydd - taktiken grundelement - har fått en helt annan innebörd. Det gäller att kriga helst utan förluster för de egna - vilket det nya hotfulla drönarkulturen inte minst banar väg för.
  En av flera myter som också Mike Winnerststig gör upp med är att om Sverige gå med i Nato skulle kärnvapen placeras i landet. 
    Han betonar att  Nato har inga kärnvapen lika lite som FN eller EU. Dessutom har Nato-medlemmarna Norge och Danmark unilateralt beslutat att kärnvapen inte skall placeras på deras territorium. Norge driver dessutom kampanj för kärnvapennedrustning och om Sverige var med i Nato skulle vi ha ett större inflytande över sådana frågor än vad utanförskapet nu ger oss, skriver Mike Winnerstig.
  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sade i en intervju i SVT2 torsdagenskvällen den 4 juli att han vill ha tillbaka allmänna värnplikten för att stärka försvaret. Partiets säger nej till Nato och deltagande i EU:s snabbinsatsstyrka och till den svenska militära insatsen i Afhganistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar