tisdag 9 juli 2013

Ubåtskrisen: EXPRESSEN OCH U137:AN




 Ubåtskrisen under 80-talet sammanfattas idag av Expressen och för oss som var på plats och försökte förstå vad som hände är det klart läsvärt.
  U137:an grundstötning i Gåsefjärden oktober 1981 var en utlösande faktor  men ubåtskränkningarna hade pågått tidigare med vapeninsatser bland annat i Stockholms ytterskärgård vid Huvudskär 1980. 
  En detalj som tas upp i Expressens ubåtsbilaga var det sjökort som besättningen på ubåten visade först när den svenska sjöofficeren kom ombord. Det syntes ha varit ett detaljerat sjökort över Blekinge skärgård vilket i så fall var ett indicium på att ubåtsbesättningen visste var de var, och i så fall medvetet tagit sig in till ett militärt skyddsområde.
  Sjökortet försvann snabbt då en  rysk officer upptäckte "misstaget" och Det första sjökortet ersattes av ett sjökort med den danska lilla klippön. Christiansö nära Bornholm  som tänkbar plats för grundstötningen.
 Någon sjöförklaring under ed blev det aldrig - det görs inte på samma sätt i militära sammanhang som i den civila sjöfarten så sanningens söks under ed med förhör med de inblandade.
  Klart läsvärd är Expressen idag om den tid under det kalla kriget då alliansfria Sveriges hopp om en kärnvapenfri zon i Norden gick upp i rök. 
    U137:an hade kärnvapentorpeder ombord och befälet hade order att spränga ubåten om svensk militär försökte storma.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar