söndag 7 juli 2013

Almedalen: TY(S)T OM FÖRSVARET!


    
    Sista dagen i Almedalen på Gotland var socialdemokraternas. Huvudpunkten var naturligtvis partiledaren Stefan Löfvens tal. Han nämnde aldrig försvarets problem utan fokuserade helt på skolan, elever, och lovade satsningar på utbildning och lärare. Det är lätt att hålla med honom om det mesta. Att kunna skriva, läsa och räkna är grundläggande för att kunna fortsätta i livet, skaffa sig ett jobb att trivas med, och i slutänden kunna klara sig själv. 
  Skolan lär bli en stor valfråga nästa år där konfliktytorna mellan blocken kommer att stå om hur det skall finansieras.
  Löfven nämnde ingenting om försvarets problem trots att partiet är ordförande i försvarsutskottet. Ur sysselsättningssynpunkt var det synd då försvaret lider brist på unga som vill utbilda sig till militärer. Många hoppar dessutom av efter några år.
  Löfven nämnde eller ingenting om vilka partier han kan tänkas regera med. Det måste blir V som vill ha allmän värnplikt och MP vars agenda om försvaret är okänd. Det enda jag kan tänka på var när partiets grundare Per Garthon vägrade att inställa sig till ett repmöte för många år sedan och gjorde det till en stor fråga i media. Det var så länge sedan att det är glömt.
  Med tanke på den eskalerande konfikten i Egypten och Syrien, etniska konflikter i Afrika, Israels utsatthet inklämd mellan sina fienden med mera. FN som nästan uttalar sig varje vecka om någon oroshärd kommer säkert att begära hjälp från Sverige i någon sammanhang. Vi brukar traditionellt traska i FN:s fotspår.
  Försvarsfrågan är ingen valvinnare - det märktes tydligt.
   
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar