söndag 21 juli 2013

Båtspaning: VADÅ - FLYTER INTE BÅTEN?


Vadå - flyter inte båten? frågar sig många båtfarare när de ser denna bild. Nej - den flyter inte om det kommer in vatten. Båtar över 6 meter i skrovlängd sjunker om de vattenfylls och inte har några vattentäta skott inombords.
  Båtindustrin sa nej till högre flytsäkerhet för större båtar - och gav plats för mera utrymme. Frågan är om ändå inte inbyggd flytsäkerhet tar liten plats om den läggs under skarndäck och andra outnyttjade utrymmen inombords.Men det kostar en slant förståss.
  I dagen båtbransch som nu genomlider en härdsmälta av aldrig skådat mått - kanske flytsäkerhet kan bli ett marknadsföringsargument. Det skulle ge den mer aktive båtfararen mer trygghet ombord.

1 kommentar:

  1. Vad händer om en båt sjunker på det stora havet? En som vet är Douglas Robertson som tillbringade 38 dygn i Stilla Havet med sin familj efter att deras båt Lucette sjönk snabbt efter anfall av späckhuggare. De lyckades rädda sig upp i en flotte 1000 mil till närmaste kust. Törst, hunger, stormar och hajar. Det gällde att inte ge upp, att överleva mot alla odds.Vad sägs om lavemang på saltvatten? Boken "Det göälde att överleva" kom 1973 utgavs på Forum.
    Väl värd att läsa för den som funderar på flytsäkerhet i båtar?

    SvaraRadera