lördag 13 juli 2013

Fredspaning: RYSK STORÖVNING I ÖST!






   Ryska försvarsmakten genomför nu en storövning med cirka 160 000 man vilket motsvarar cirka 10 brigader, rapporterar media i väst. Utöver trupp deltar 1 000 stridsvagnar  och 130 bepansrade stridsfordon. På den marina sidan deltar 70 ryska örlogsfartyg ur Stilla Havsflottan.
  -Vi riktar oss inte mot någon speciell nation, säger den ryske försvarsministern Sergej Shogu i ett uttalande. Den stora förbandsövningen görs för att bland annat träna soldater och befäl i samordning.
  Ryska försvarsmakten planerar en storövning i september som då ska riktas mot väst. Det aktuella övningen i öst med Kina som övningsparter ger en motsatt bild av vad svenska försvarspolitiker hävdat att Ryssland ligger lågt med militära övningar. Västliga bedömare menar att den senaste övningen ligger på samma nivå som övningar under sovjettiden.
  Att Ryssland nu visar och vässar sin militära förmåga kan också ses mot bakgrunden att ökningen av de ryska försvarsutgifterna i delar av BNP har stiger från 15,7 procent till 22 procent. 
    Upprustningen bör också ses mot bakgrund av att den ryska militära förmågan var kraftigt nedsatt efter det kalla krigets slut. Förmågan att för krig visade sig dock vid Georgienkriget 2008 som rubbade den internationella synen på de ryska intentionerna.
.

1 kommentar:

  1. Det är intressant att följa den svenska försvarsdebatten på tidningarnas ledarsidor. Just nu ondgör sig en del över att försvaret lagt några miljoner på att marknadsföra sig för att få fler frivilliga till soldatutbildning. Allt för många har hoppat av.
    Vi som alltid månat om den allmänna värnplikten inser att något nytt måste hända bortom all raljerande retorik om "pang.pang" eller "leka krig" och annat.
    Spännande blir det att följa ledarskribenternas försök att hålla kursen i den grundfyllda säkerhetspolitiska havet. En god nautisk tegel är att återvända till senast kända position om läget är ovisst.

    SvaraRadera