lördag 20 juli 2013

Båtspaning: VRÄKIGASTE LYXBÅTEN



  Här en bild från tyska Bremen som visar den sannolikt största lyxyachten i världen - 183 meter i skrovlängd. Båten Azzarn är beställd av en anonym miljardär i Mellanöstern till ett pris av 4 miljarder kronor. Näst största lyxyachten ägs av en rysk miljardär sägs det. Någon i kungafamiljen i Saudiarabien uppges obekräftat vara köparen. Båten är ritad och konstruerad av företaget Lurssen och har har tagit fyra år att bygga. 
  För oss vanliga båtmänniskor som har en 5 meters snurrebåt är dessa båtar surrealistiska. Hur som helst kräver 183 meter båt en skeppare som är spantad för traden. Möjligen är lyxyachten tänkt att bogsera kaj - vilket inte är ovanligt för så kallat "båtfolk"på den nivån.
  Om nu denna lyxyacht är störst i världen så aspirerar den samtidigt på att vara fulast i världen. Dessa dataanimerade designade båtar saknar all själ i sina skrov icke sjömässigt konstruerade och byggda. Möjligen kan den långa vattenlinjen skapa goda gångegenskaper och ge ringa svall. 
  Vilken maskin hon har vet jag inte men ska försöka återkomma i den frågan. En båt för 4 miljarder som inte är miljöanpassad till max saknar allt värde. Maskinen lär vara på 94 000 hästkrafter så min 20 hästkrafters snurra får slänga sig i väggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar