onsdag 17 juli 2013

Fredsspaning: VAD GÖR SVERIGE I MALI!?




Den svenska insatsen i den nordafrikanska republiken Mali har inneburit stöd till Frankrike genom bidrag med transportflyg avsedda för materialtransporter och trupp. 15 svenska militärer skall och hjälpa till att utbilda och träna den maliska armén.
  Den franska interventionen i Mali inleddes i våras med luft och markoperationer. 2 500 franska soldater deltar. Syftet är att oskadliggöra den islamitiska gerillan med koppling till terrorgruppen Al.Quaida som under 2012 tagit över stora delar av norra Mali.
  Frankrike har också haft stöd av US vars drönare nyttjats för spaning i det aktuella stridsområdet. 
   Mali är en tidigare fransk koloni som fick självstyre 1959 och som sedan dess upplevt flera militärkupper och interna stridigheter.
Sedan 1960 har landet drabbats av ett antal utbrytningsförsök från den norra delen av landet.
  I januari 1912 genomfördes en kidnappningsaktion mot utländska arbetare i Algeriet som en vedergällning för att Algeriet upplåtit sitt luftrum år bland annat Frankrike för den pågående insatsen i Mali.
  Den svenska insatsen skall ses mot att EU-länderna sluter upp jämte Frankrike och den svenska insatsen skall vara avslutad den 31 maj men åtföljes nu av stöd till utbildning och träning av den maliska armén. (Källa: Vårt försvar - för fred, frihet framtid m.fl.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar