söndag 26 oktober 2014

33 år sedan U137: " INTRÄNGANDET VAR AVSIKTLIGT!"



 Bildtext: fd ÖB General Bengt Gustafsson ((1989-94) har testat inseglingen till Gåsefjärden där sovjetisk ubåten U137 grundstötte för 33år sedan vid Torumskär, militärt skyddsområde. Ubåten grundstötte mitt i den militära enslinjen med girade babord för sent
__________


För 33 år sedan den 27 oktober 1981 grundstötte den sovjetiska ubåten U137 i Blekingeskärgård. Sedan följde tio dagar som skakade Sverige. Ubåten grundstötte i övervattensläge i en militär farled mitt i enslinjen från Torumsskär. Den ryska besättningen girade för sent babord och smällde på.
  General Bengt Gustafsson som var ÖB under ubåtskrisens mörkaste år under 1980-talet har personligt med båt gått in i Gåsefjärden till ubåtsgrundet. Han skriver i söndagens upplaga av tidningen Expressen att U 137:s inträngande i Gåsefjärden var "avsiktligt"och tillbakavisar alla de spekulationer om oavsiktlig felnavigering som det spekulerats i från olika håll under de 33 år som gått.

  •   Att slumpen skulle leda U 137 på exakt rätt kurs in i Gåsefjärden är osannolikt, i synnerhet om man beaktar den nämnda kursändringen. Men att ubåtens besättning, som manövrerade båten i övervattensläge mellan öarna, inte rätt uppfattade signalerna från de ljusstarka fyrarna i området, de omkringliggande öarna med växtlighet och upplyst bebyggelse samt ljuset över Karlskrona är helt enkelt inte möjligt. Denna slutsats grundar vi på egna iakttagelser under den färd som företogs under i huvudsak samma betingelser som rådde vid U137:s grundstötning. Vi finner alltså att U137:e inträngande var avsiktligt"

  General Bengt Gustafsson var Sveriges överbefälhavare åren 1986 till 1994 och tillträdde samma år som statsminister Olof Palme mördades. Han var sedan ÖB under de flertalet ubåtsutredningar som tillsattes. För honom råder ingen tvekan om att Sovjetunionen låg bakom ubåtskränkningarna. Han är i artikeln bland annat kritisk till  att den senaste  ubåtsutredaren ambassadör Rolf Ekéus inte tagit ställning till huruvida U 137:s inträngande var avsiktligt eller inte utan muntligt accepterat ryssarnas förklaring att ubåten felnavigerat. 
  Bengt Gustafsson om att U137 grundstötte i övervattensläge:

  • För min del visar just intagandet av övervattensläge att det var avsiktligt. Det var nämligen nödvändigt då Gåsefjärdens mynning hade en tröskel som endast ger ungefär sex meters vattendjup, vilket precis är tillräckligt för ubåtens djupgående i övervattensläge"

1 kommentar:

  1. Enligt Nu obekräftade ryckten från perosnal inom marinen,så hade svesnka dykare hittat en signalboj av ryskt fabrikat på botten. Man "råkade" då flytta på denna boj,för att ev få se resultatet.Därav så grundstötte U -137 då man förlitade sig på bojens signaler och placerign. Man kunde ju inte i sin vildaste fantasi tro att Svensken skulle ha mage att flytta bojen ur sin position. Därav belv nu konsekvensen att U -137 rände rakt upp på grundet. För mig låter denna verison ytterst trovärdig då det "hittats" sådana bojar tidigare.

    SvaraRadera