fredag 3 oktober 2014

Fredsspaning: ORKAR VI MED ALLIANSFRIHETEN?




 BILDTEXT: Svensk trupp (ovan) NATO förband (nedan) övar landstigning på baltiska kusten. Kan Sverige klarar sig utan medlemskap i denna försvarsallians?

    Klarar Sverige fortsatt alliansfrihet som syftar till neutralitet i krig?  Dagens regeringsdeklaration av nye statsministern Stefan Löfvén var luddig på den punkten. Han räknade med att skall räkna med att andra länder skall hjälpa oss om lede Fi skall hoppa på oss - men vi skall försöka klara oss själva så långt det går. Inte ansöka om medlemsskap i försvarsalliansen NATO.
  Finlands skall vi dock samarbeta med medan Norge (NATO) och Danmark (NATO) finns med någonstans i periferin.
  Någon allmän värnplikt igen blir det inte tal om i nuläget. Men systemet kan lösa ut om nödvändigt. Ett mönstringsförfarande övervägs av män och kvinnor.
  Positivt är ett ja till försvarsberedningens betänkande om en satsning försvaret med bland annat flera JAS-plan och ubåtar.
Men var finns de stridsgrupper som behöva för att stärka upp den tröskeleffekt som är nödvändig för trovärdigheten. Soldater måste övas på olika nivåer för att få högt stridsvärde. Under det kalla kriget kunde försvaret mönstra ett tiotal brigader - idag högst en brigad. Hemvärnet i alla ära klarar inte en sådan uppgift.
  Vi som tror på ett starkt försvar anpassat till hotbilden är en bra garanti för en fortsatt fred - i väntan på att "den eviga freden" bryter ut.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar