tisdag 7 oktober 2014

Miljöspaning: BOTTENNAPP AV ÅSA!




 Miljöminister Åsa Romson, tillika vice statsminister i nya regeringen, har målat sin båt med en bottenfärg som inte är godkänd. Sigma Antifouling. Avslöjade Expressen och skapade veckans stora snackis. Skandal eller inte?
  För oss som följt debatten om giftiga bottenfärger i minst ett decennium var inte avslöjande sensationellt. I denna fråga gäller verkligen kålsuparteorin - det vill säga vi är alla lika goda kålsupare. Själv var jag VC-17 fan en kopparbaserad bottenfärg som skapade en slät och fin yta på vår älskade Express "Elisa" och som jag målade på utan skuldkänslor fram till 1995 då vi sålde båten. Nu kör vi snurran utan bottenfärg och borstar rent.
   När debatten om bottenfärger tog fart i början av 90-talet  med Kemikalieinspekionen som härförare - så kom skynkena in  i båttillbehörsaffärerna. I skumrasket bakom ett skynke stod en rad burkar med det mest förbjudna. Utöver det fanns en svart marknad med burkar inte minst från Västkusten som hade lite andra regler. En västkustfärg gav lite extra gift åt båt och miljö. För att inte tala om marinens bottenfärg. Rena blymönjan.
   Bottenfärgproblemet är ingen ny fråga
   "Utsöndring av främst kopparbaserade giftfärger skapar problem för alger, växter, plankton mm speciellt i grunda farvatten där båtar är förtöjda. Ur "Fritidsbåten och samhället" 8.3.3 SOU 1996:170)
  Många inom båtfolket körde också med dubbel agenda - dels gnällde de över byråkrater som la sig i båtlivet samtidigt som de målade med sin giftiga bottenfärg. Miljöfrågan det villa säga hur tex kopparbaserade färger förstör havsmiljön kom i skuggan. Krångeldebatten dominerade. Det skapade oreda och förvirring. Den miljövänliga perfekta bottenfärgen efterlystes medan det mest förbjudna slaskades på.
  Så kom lagstiftning med förbud och läget hårdnade.  Samtidigt började mekaniska båtbottentvättar sprida ut sig i landet. Vi har en i Nynäshamns gästhamn. När jag hörde nyheten om Åsas giftfärg så råkade jag passera en bowrider motorbåt som fick botten rentvättad innan upptagningen.
  Lite pinsamt var det för en miljökämpe att använda miljöskadlig  bottenfärg. 
  Men Romson är i gott sällskap. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar