fredag 31 oktober 2014

Sjövet:SVARTMÖGEL - ETT GISSEL! TÄCK LAGOM!





Fråga: Jag har nu tagit upp båten och skall täcka den för vintern. Förra säsongen täckte jag båten noga i alla hörn. När jag lossade på pressen i vårat upptäckte jag små svart prickar på garnering och i stuvningsutrymmen. Vad är detta? Är det månne böldpest? Fläckarna var svåra att få bort och Klorin såg ut att funka bra. Vad gör jag?
                                           "Bryggseglare"

Svar: Din båt har sannolikt drabbats av svartmögel som är en  mögelsvamp som består av svarta fläckar. Den sätter sig gärna på inredningsdetaljer. Gammal garnering på äldre plastbåtar från 80-talet och tidigare kan vara helt svartprickiga. Likaså luckor i stuvningsutrymmen och i övriga utrymmen som är dåligt ventilerade.
    När de billiga japanska plastpresenningarna dök upp på marknaden så började många ambitiösa båtägare att linda in sina båtar under vintern så att de liknande kåldolmar. Resultatet av denna välvilja blev att luften stannade inombords under pressen. Når vårsolen sedan började stråla så blev det varmt och kallt med kondens som inte vädrades ut och mögelsvamparna tog fart. 
    En perfekt  miljö för svartmögel som avger giftiga ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner och inte minst dålig lukt. För att motverka svartmögel är bra ventilation en metod. Låt alla luckor stå öppna och lämna en glipa för och akter så att luften kan passera. En luftfuktare typ Torrbollen är inte fel. En hygrometer som mäter luftfuktighet kan ge en signal om läget.
  En tidig vårpromenad till kära båten kan också innebära någon timmes lättnad på presenningen medan termosfikat intas. 
   Engelska båtfarare brukar tala om "fiddle in the garden" när de tar hand om sin båt på land. En fin tradition.
Gör om gör rätt :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar