tisdag 28 oktober 2014

Sjövet: UBÅTSSPANING OCH UBÅTSJAKT




Bildtext: Överst en modern kustkorvett - ytstridsfartyg - som deltog i senaste underrättelseoperationen i Stockholms skärgård. Fartygets kantiga struktur STEALTH skall se till att hon inte syns i en fientlig radar.
Mellanbilden från Horsfjärdenincidenten 1982. I förgrunden hänger en en Vertol-helikopter som lyssnar på eventuella ljud. Kan fälla sjunkbomber direkt. Inga helikoptrar var med vid den senaste incidenten. Inga vapeninsatser gjordes.
  Nedre bilder visar Stridsbåt 90 som deltog aktivt i ubåtsspaningeni Stockholms skärgård. Tillhör marinens anfibiebataljon. Vattenjetsdrift för att kunna ta sig in i grundvatten. Halvplutonsbåt för 20 tungt beväpnade kustjägare-







Fråga: Vad är det för skillnad på "ubåtsjakt" och "ubåtsspaning"? Är "försvarsmakten" någon ny myndighet som går till sjöss och kollar eventuella ubåtar? 
   Det har varit många ord i media om senaste tidens "underrättelseoperation" i Stockholms skärgård och rapporterna har varit ibland motsägelsefulla och förvirrande för oss vanliga som lever utanför det militära tänket
                                                    "Agnes i Viken""

Svar: Ubåtsjakt förutsätter möjlig vapeninsats i slutänden det vill säga när en främmande ubåt upptäcks så fälls sjunkbomber eller sprängs minor. Om helikoptrar varit med i senaste ubåtsköret (jounalistiskt slangord) så hade de med sina aktiva hydrofoner kunnat upptäcka ubåten och sedan matat över sin målinformation till en vapenbärare typ patrullbåt eller liknande med med sjunkbomber ombord. Så gjorde jagaren "Halland" vid den så kallade Utöincidenten i Stockholms ytterskärgård år 1980.
  Vid Horsfjärdenincidenten 1982 fälldes ett 50-tal sjunkbomber bland annat från helikoptrar.
  Inga vapeninsatser gjorde vid årets ubåtsspaning i Stockholms skärgård. En sådan hade marinen rapporterat omedelbart. Indikationer som ger möjligt ubåt i tekniska system rapporteras normalt inte till allmänheten. Uppskattningsvis 6 000 sådana rapporteras från 1980-talet. Enbart en bråkdel offentliggjordes.
  Ordet Försvarsmakt avser hela den militära strukturen med alla vapenslag plus ledning. Det operativa ansvaret har marinen som består av kustartilleriet och flottan. Modernare ord är ytstridsfartyg och amfibiebataljon - det senare med trupp i land typ forna tiders kustjägare - specialutbildade elitsoldater för strid i skärgård. I denna elitgrupp ingår bland annat attackdykare specialutbildade för spaning under vattenytan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar