tisdag 14 oktober 2014

Fredsspaning: MERA KVINNOR TILL FÖRSVARET



  
  Kvinnor i försvaret är en effektivitetsfråga, Utöver att bredda rekryteringsbasen kan kvinnor tillföra specifika kompetenser som försvaret behöver. Här finns dock en stor risk att fastna i den fälla som utpekar kvinnor enbart i vissa roller och i vissa kompetenser, skriver Robert Egnell (visiting professor)i senaste numret av tidningen Vårt Försvar som har som tema Kvinnor i försvaret.

  Sverige som är ett föredöme och förebild internationellt i jämställdhetsfrågor ligger i botten i officerskåren med endast 5 procent kvinnor. USA har 15 procent (drygt 200 000) kvinnor, Canada, Storbrittanien, Frankrike och Australien har alla mellan 10-20 procent kvinnor. Norge inför från 2015 allmän värnplikt för både män och kvinnor. Ur texten:

  • Mest uppenbart ur ett operativt perspektiv är att kvinnor ökar möjligheten till kontakt med kvinnor i många samhällen, vilket i sin tur skapar en bredare och bättre underrättelseinhämtning av den lokala miljön och kulturen. Därmed skapas en bättre förståelse för och interaktion med lokalbefolkningen, vilket i sin tur skapar legitimitet för förbandet. Några exempel är Gendel Field Advisors och Female Engagement Teams som skapar kontakter där män inte har access..
    En bättre arbetsmiljö är nödvändig för kvinnor inom försvarsmakten. För en bredare rekrytering av kvinnor krävs en förändring av organisationsstrukturen. Många länders försvarsmakter brottas med problem som sexuella trakassarrier och våldtäkter i det militära. I Sverige har drygt 24 procent utsatts för trakasserier enligt en undersökning från 2009 - men det beskrivs som ett minskande problem. Inga våldtäkter har rapporterats, enligt författaren. 
  Författaren skyller delvis på det gamla värnplikssystemets manliga profil och det tar tid för ett yrkesförsvar att skrota det gamla och ersätta det med något bättre.
  Flera kvinnor intervjuas i detta högaktuella nummer av Vårt Försvar. Till exempel Veronika Wand - Danielsson, Sveriges ambassadör i Paris, om NATOS roll i en nya säkerhetsordningen i skuggan av krisen i Ukraina, Major Karin Malmsten ger sin syn på att vara officer och kvinna: Helene Lackenbauer, forskningsledare vid FOI om kvinnor och militär förmåga; Cecilia Winjnbladh. chefsutvecklarre om hierarki och patriarkat och Gudrun Persson fil dr. om att det drar en isande kall vind genom Europa mot bakgrund av Ryssands agerande på Krim.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar