torsdag 9 oktober 2014

Krigsspaning: BLACK HAWK DOWN I KOBANE


Bildtext: Ur filmen "Black hawk down" som delvis visar USA tidigare fiasko  i Somalia år 1993.


  Kan marktrupper rädda Kobane? Svaret på USA:s och Obamas ovilja att sätta in "marktrupper" för att rädda den hotade staden från jihadisterna kan möjligen ses mot tidigare militär misslyckanden i regionen. Militära katastrofer har en tendens att  upprepa sig.

  Filmen "Black hawk down" som kom för några år sedan speglade det amerikanska fiaskot i Somalias stad Mogadisho år 1993. I verkligheten så sköt fienden ner två av världens mest stridsvärdiga helikoptrar och sedan grovt skändade de amerikanska soldaterna. Deras lik släpades efter ett fordon och bilder kablades ut över världen.
  Den amerikanska specialstyrkan Delta Force misslyckades med att fånga två somaliska krigsherrar och mötte ett militärt motstånd som de grovt underskattat. Möjligen kan denna händelse har relevans om "marktrupper" ska försöka sig på att inta Kobane i Syrien på gränsen till Turkiet.
  För att säkra upp och driva ut IS i Kobane i  krävs i teorin  förbekämpning av flyg och artilleri och sedan i staden  stridsvagnar och helikoptrar. Fienden IS förfogar sannolikt över bärbara pansarvärnsrobotar och missiler mot helikoptrar. De senaste måste gå in på låg höjd för att kunna landsätta soldater som sedan kan säkra upp ett brohuvud för att ta in mer utrustning. En sådan operation skall ske under hård eldgivning från fienden som uppträder osynligt och skyddar sig bakom oskyldiga civila.
  Krigshistorien visar att strider i städer oftast slutar med att staden ifråga blir en grushög och förlusterna stora. Slaget om Stalingrad är ett skolexempel liksom slutstriden om Berlin under andra världskriget.
 Varje hus i en stad måste säkras. Försåtsmineringer, prickskyttar och numera självmordsbombare är ständigt dödliga hot. Vem är fiende.Vem är en oskyldig civil? 
   Krigen i Afhganistan, Kuwait. Irak med flera visar på hur rörliga stridsvana förband skapar stora förluster hos den på papperet överlägsne motståndaren. Den bärbara Stealth-roboten som jihadisterna sannolikt har är till exempel ett direkt hot mot helikoptrar.
  Att skydda de civila i ett sådant helvete är i praktiken omöjligt. USA kan inte döda oskyldiga civila för att komma åt jihadisterna.
  Hur alliansen skall få slut på detta fasansfulla krig i Syrien och Kobane med militära medel återstår att se. 
      De turkiska  stridsvagnarna som spanar ut över Kobane kan inte göra så mycket utan understöd. Möjligen ser de bra ut i TV liksom den svarta IS-flagga som vajar över nejden.
  
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar